Nienke Homan en Mattias Gijsbertsen

Groninger overheden kopen samen lokale, duurzame energie

De gemeente Groningen gaat samen met 15 andere Groningse overheden (zoals de Provincie, de Veiligheidsdienst en Omgevingsdienst) groene energie inkopen bij Eneco en Energie VanOns. Dat is de lokale organisatie die energie verkoopt van de Groninger Energiecoöperaties.

Alle energie voor de honderden publieke gebouwen, bruggen, sluizen en straatverlichting in de provincie wordt dan lokaal opgewekt. Zo blijft het geld in de regio. Samen is dit een stroomverbruik van circa 60 miljoen kWh per jaar, wat te vergelijken is met 17.000 huishoudens.

'Als Provincie Groningen geven we graag het goede voorbeeld door energie te besparen én duurzaam in te kopen. Als dat dan ook nog lokaal is, dan is het helemaal perfect', zegt Nienke Homan, GroenLinks-gedeputeerde provincie Groningen. Ook GroenLinks-wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen is lovend: ‘Het bundelen van de energie inkoop biedt bijvoorbeeld Grunneger Power en kleinere coöperaties de kans te investeren in innovatie. Met duurzame energie door en voor onze provincie dragen we als overheden en marktpartijen samen op een mooie manier bij aan de energietransitie.’