De burgemeester van Groningen vindt al langere tijd dat het misgaat in de stad als er niet meer cameratoezicht komt. De samenleving wordt onrustiger en er vinden steeds meer demonstraties plaats. Maar ook speelt mee dat er in Groningen veel minder camera’s hangen dan in andere steden. In Rotterdam hangen er bijvoorbeeld meer dan 400, tegenover slechts enkele tientallen in Groningen.
Doet de ranglijst van steden met de meeste camera’s ertoe? Wat ons betreft niet.
Het lukt vrij goed om Groningen veilig te houden met de huidige Groninger aanpak. Die draait om het voorkomen van problemen, zorgen dat je weet wat er speelt en alleen als het echt niet anders kan, kiezen voor repressie.
Relatief veilig in Groningen
Op de rellen van een paar weken geleden en de boerenprotesten na, is het relatief veilig in Groningen. In ieder geval een stuk veiliger dan in steden waar honderden camera’s meer hangen. Dus: rellen voorkomen of meer mensen pakken door camera’s? Ook in Rotterdam met honderden camera’s wil dit nog niet echt lukken.
Een ander argument voor camera’s is dat het politiecapaciteit scheelt. Maar voor de Groninger veiligheidsaanpak is het juist nodig dat agenten de straat op gaan. En is het belangrijk dat er voldoende jongeren- en opbouwwerkers zijn. Camera’s zijn wat ons betreft geen oplossing voor capaciteitsproblemen.
Avondklokrellen zoals in andere steden werden in Groningen voorkomen juíst door het werk van agenten en jongerenwerkers. Een uitstekend voorbeeld van waarom de Groninger aanpak werkt.
Politie komt niet aan al hun werk toe
De afgelopen jaren is er landelijk door partijen als de VVD en het CDA bezuinigd op de politie en dat heeft gevolgen. Ze komen niet aan al hun werk toe.
Er zijn in Groningen jongerenwerkers en opbouwwerkers bijgekomen, maar niet zoveel als we willen. De rijksoverheid heeft ervoor gezorgd dat de financiële situatie van gemeenten zo slecht is dat we niet alles kunnen doen wat we willen.
We vinden het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in voorkomen en het aanpakken van de oorzaken van criminaliteit en overlast. Soms is het nodig om repressief op te treden. Dat betekent dat er bijvoorbeeld cameratoezicht gebruikt wordt om bepaalde plekken in de gaten te houden of om de politieagenten ter plaatse te ondersteunen.
Inbreuk op grondrechten
Camera’s zijn een inbreuk op grondrechten van inwoners en daarom zijn er eisen aan verbonden. Het inzetten van een camera moet proportioneel zijn (niet schieten met een kanon op een mug) en subsidiair (er mag geen ander middel zijn dat het probleem ook oplost).
Een voorstel van de burgemeester om camera’s te plaatsen beoordelen wij dan ook altijd langs deze eisen. Want camera’s zijn een laatste redmiddel en niet het eerste. De burgemeester heeft veel middelen tot zijn beschikking om het in Groningen veilig te houden. Die moeten wat ons betreft allemaal eerst worden ingezet voordat je besluit tot extra camera’s
Cameratoezicht wordt nu in Groningen al ingezet in het uitgaansgebied, tijdelijk tijdens Oud en Nieuw in Hoogkerk en tijdelijk in de Folkingestraat. Daar komt bij dat de politiewet altijd al de burgemeester de mogelijkheid geeft om bij plotselinge situaties, zoals een grote demonstratie, camera’s te plaatsen en live mee te kijken.
Camera’s zijn niet de oplossing
Het voorkomen van rellen of slecht kunnen ingrijpen gaan we niet oplossen met meer camera’s. Dat heeft Rotterdam ons geleerd. De burgemeester en politie hebben een heleboel mogelijkheden met de camera’s die er al hangen.
We moeten er vooral voor zorgen dat we de Groninger veiligheidsaanpak sterker maken. Daarvoor moeten we niet meer gaan dweilen, maar de kraan dichtdraaien. Zorgen dat er veel geld gaat naar preventie en meer wijkagenten. Ervoor zorgen dat mensen die online oproepen tot rellen of geweld worden aangepakt.
We moeten zorgen dat onze jongeren- en opbouwwerkers tijd en ruimte houden en krijgen om in wijken en dorpen te zijn. Kortom, we moeten doen wat werkt.
Uit het Dagblad van het Noorden