Kirsten de Wrede, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, is erg blij met deze uitkomst. “Dit is een mooie overwinning, niet alleen voor natuur en milieu, maar ook voor de toekomst van onze kinderen. Het is te hopen dat andere overheden volgen en dat dit de nieuwe norm wordt, zodat het gebruik van landbouwgif langzamerhand wordt uitgebannen.”

“ Het college heeft het gebruik van glyfosaat niet alleen onwenselijk genoemd, maar heeft, door een verbod vast te gaan leggen in pachtcontracten, ook concrete stappen genomen tegen de vergiftiging van ons land. ”
Hans Sietsma Raadslid

Ook Hans Sietsma, raadslid voor GroenLinks, is tevreden met de beantwoording. "Het is fantastisch dat wethouder Jongman (CU) zo duidelijk stelling neemt en bovendien de daad bij het woord voegt.”

Glyfosaat is een omstreden onkruidverdelger, omdat het wordt beschouwd als “mogelijk kankerverwekkend”. De Partij voor de Dieren heeft eerder vragen gesteld aan dit college over het gebruik van landbouwgif. Het college zei toen vooral “onderzoek” te willen doen. Nu de Partij voor de Dieren, deze keer samen met GroenLinks, opnieuw aandrong op een verbod, was dat voor het college toch aanleiding om concrete stappen te ondernemen: “Wij zijn van mening dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat onwenselijk is. Dit in combinatie met het feit dat er voldoende alternatieven voor handen zijn, maakt dat we ervoor kiezen om het gebruik van glyfosaat op onze eigen gronden te verbieden. Dit doen we door dit in de voorwaarden van pachtcontracten op te gaan nemen. We doen dit zo snel als juridisch en beleidsmatig mogelijk is.” (uit de beantwoording van de schriftelijke vragen).