Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft vandaag bekend gemaakt dat Groningen samen met Ten Boer toestemming heeft om twee jaar lang anders om te gaan met de uitvoering van de regels in de bijstand. Het uitgangspunt van het experiment Bijstand op Maat is keuzevrijheid, maatwerk en vertrouwen. Onderzocht wordt hoe meer eigen regie voor mensen in de bijstand, een bijdrage kan leveren om weer een plek op de arbeidsmarkt te vinden.
Meer vertrouwen
GroenLinks wethouder Mattias Gijsbertsen van Sociale Zaken ontving de staatssecretaris vanochtend op het stadhuis in Groningen. “We willen onderzoeken wat het effect is van meer vertrouwen en minder verplichtingen en controles.” In het experiment wordt onderzocht wat het effect is van ontheffing van de arbeidsplicht, intensieve begeleiding, of meer bijverdienen.
Verschillen
“Uniek aan het experiment in Groningen is dat er ook een groep is die zelf één van de drie mogelijkheden mag kiezen. Daarmee breken we in Groningen voor het eerst in Nederland met het principe ‘one size fits all’ en doen we recht aan de grote verschillen die er tussen de uitkeringsgerechtigden zijn,” zegt Gijsbertsen. Na de zomerperiode start de werving onder 9000 bijstandsgerechtigden. In september en oktober vinden er informatieavonden plaats waar mensen een toelichting krijgen en vragen kunnen stellen. In totaal doen 700 mensen mee.
Onderzoeken
Staatssecretaris Klijnsma prijst de wethouders van de vier koploper-gemeenten “die er enorm voor hebben geknokt om de experimenten mogelijk te maken. Ik vind het heel belangrijk om straks in de praktijk te kunnen onderzoeken waar mensen in een bijstandssituatie het best mee worden geholpen.”
Het experiment past in de lijn van andere initiatieven van de stad Groningen zoals de Parttime ondernemen in de bijstand en Kansen in kaart. Hiermee worden bijstandsgerechtigden beter ondersteund richting werk, participatie en welzijn. Vertrouwen en een positieve benadering staan daarbij centraal.
Conclusies
Om de experimenten wettelijk mogelijk te maken is een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur opgesteld. Bij het onderzoek over de uitvoering van de experimenten zijn de universiteiten van Tilburg, Groningen en Utrecht betrokken. De organisatie ZonMw heeft een toetsingskader opgesteld. Dit is nodig is om na afloop van de experimenten objectieve en wetenschappelijk onderbouwde conclusies te kunnen trekken.