De gemeente Groningen krijgt een tijdelijke Taskforce Jongerenaanpak met doorzettingsmacht. Dit antwoordt het college op vragen van GroenLinks over ‘onzichtbare’ jongeren. Het college deelt de zorg van GroenLinks dat zich onder deze groep die niet studeert, niet werkt en niet op zoek is naar een baan, juist de meest kwestbare jongeren bevinden en meent dat het tijd is voor een stevige en samenhangende aanpak.

Het precieze aantal onzichtbare jongeren is uiteraard niet bekend, maar het zou gaan om ongeveer 30 of 35 % van de jeugdige werklozen. Om deze beter in het vizier te krijgen is het van belang dat de instellingen die met jongeren te maken hebben nauwer met elkaar gaan samenwerken. Raadsleden Kris van der Veen en Glimina Chakor betoogden eerder dat de gemeente meer zicht op deze groep zou moeten hebben en stappen moet ondernemen. "Het is belangrijk dat alle jongeren in Groningen de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het mag niet zo zijn dat zij tussen wal en schip belanden omdat ze niet het juiste labeltje hebben. Jongeren moeten zo snel mogelijk passende ondersteuning en begeleiding krijgen, zonder bureaucratie" aldus Van der Veen en Chakor.

Het college antwoordt vandaag dat als de sociale dienst, het onderwijs en welzijns- en zorginstellingen de handen ineen slaan minder jongeren onder de radar zullen blijven en daarmee de ondersteuning kunnen krijgen die zij nodig hebben.