GroenLinks maakt zich zorgen over de ontwikkeling van boomziekten, zoals de kastanjeziekte, in Groningen. De laatste inspectie van de 1800 kastanjebomen in onze stad wijst uit dat 99 bomen zo ernstig zijn aangetast door de ziekte dat er al zwammen op groeien. Daarnaast werd deze week bekend dat in Noordhorn zo’n dertig esbomen gekapt worden, omdat ze zijn getroffen door de schimmel die de essensterfte veroorzaakt. Hierover stelden we vorig jaar schriftelijke vragen en organiseerden een debat in de raadscommissie Beheer & Verkeer.

Dat debat vond plaats in het najaar van 2012. We zeiden ons zorgen te maken over de ontwikkeling van boomziekten als kastanjeziekte en essensterfte. Tevens wezen we op de lange termijn: hoe ziet onze stad er over, pak ‘m beet, dertig jaar uit als het gaat over bomen?Waar moeten we rekening mee houden? In navolging daarvan komt het college binnenkort met een zogenaamd bomenstructuurplan, waar deze vragen terugkeren.

Op dit moment speelt in onze stad de kastanjeziekte. De fractie heeft contact gehad met het comité Behoud de Singels, die de kap ernstig, maar onvermijdelijk noemt. Het comité heeft, net als GroenLinks vorig jaar in de commissievergadering, het college opgeroepen zorgvuldig te werk te gaan bij het beheer en onderhoud van de bomen in de stad en daarbij geen overhaaste besluiten te nemen. De laatste inspecties wijzen uit dat de kastanjeziekte verder is uitgebreid. Op verschillende plekken in de stad zijn nu 99 kastanjes zo ernstig aangetast dat ze geveld of sterk teruggesnoeid moeten worden. Van deze ernstig zieke bomen werden 32 al eerder tot op de stam gesnoeid in de hoop de kleine kans op herstel waar te nemen. Omdat verzwakte en ook zelfs dode bomen nog wel ecologische waarde hebben als voeding en nestgelegenheid voor bijvoorbeeld spechten, vleermuizen en allerlei insecten worden deze bomen gesnoeid en niet gekapt.

De kastanjeziekte en de secundaire aantastingen blijven zich nog steeds ontwikkelen. Daarom worden alle kastanjebomen in de stad drie keer per jaar gecontroleerd. Ook probeert het college al langere tijd in samenwerking met onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen University te komen tot maatregelen om de kastanjeziekte tegen te gaan en een halt toe te roepen. Helaas heeft dit nog niet geleid tot het gewenste succes. Ondertussen onderzoekt de gemeente mogelijkheden voor herplant op de opengevallen plekken. GroenLinks volgt de ontwikkelingen nauwkeurig en blijft hierover graag met betrokken leden en inwoners van de stad in contact.