GroenLinks wil weten in hoeverre het college is voorbereid op de bestrijding en behandeling van boomziekten. Vorige week werd bekend dat de kastanjeziekte onder de kastanjebomen langs de Groninger singels zich sneller verspreid dan aanvankelijk werd gedacht. En de nieuwste bedreiging dient zich al aan: de essenziekte. Deze boomziekte verspreid zich vanuit Bellingwedde naar onze omliggende gemeenten.
Kris van der Veen, raadslid voor GroenLinks, maakt zich hier zorgen over en wil weten of de essenziekte al tot de stad is doorgedrongen. ‘We zijn blij dat de geplande kap van de kastanjebomen aan de singels onlangs geen doorgang hoefde te vinden. Maar we willen kap van deze en andere bomen voorkomen door op tijd in te grijpen.’
ZORGEN
De kastanjeziekte is niet de eerste boomziekte waarmee wij worden geconfronteerd. Zo zorgde de iepenspintkever voor een ingrijpende verandering van het Groninger landschap in de jaren zeventig. Kappen en verbranden was het enige dat hielp. Sindsdien is er sprake van intensieve monitoring, het jaarlijks preventief enten van de weinige nog resterende monumentale iepen (een dure aangelegenheid) en de aanplant van meer resistente soorten.
Bij de kastanjeziekte wordt al een tijdlang geëxperimenteerd met verschillende behandelingen, maar kennelijk heeft dat nog geen eenduidige oplossing gebracht. De raadsfractie van GroenLinks is blij met de zorgen van wethouder Visscher, maar wil weten of het college zicht heeft op alle boomziekten die in de stad voorkomen en hoe zij zich daar mee omgaat.
GEEST UIT DE FLES
Na de jaren zeventig leek de geest uit de fles. Zo kregen we te maken met insecten als de dennenscheerder, de eikenprocessierups, de robiniagalmug en de thujabastkever; maar ook schimmels als de Splanchnonema platani die de plataanziekte Massaria veroorzaakt.
De nieuwste bedreiging op dit vlak is de Chalara fraxinea. Deze schimmel tast de bladeren, takken en stammen van essen aan. De eerste meldingen over essensterfte kwamen vanuit Polen in de jaren ’90. De ziekte heeft zich daarna snel verspreid over een groot deel van Europa en is sinds de zomer van 2010 ook in Nederland aangetroffen. Eerst in de gemeente Bellingwedde en bij vervolgonderzoek is de essenziekte ook in de omliggende gemeenten ontdekt.
GroenLinks wil weten hoe het college omgaat met boomziekten. Zijn er bijvoorbeeld omgevingsfactoren die onbalans veroorzaken? En maken deze factoren bomen extra vatbaar voor ziekten? Het is voor GroenLinks van belang om daar zicht op te krijgen. De partij wil ervoor zorgen dat de stad voorbereid is op boomziekten zodat sterfte en kap kunnen worden voorkomen.