GroenLinks wil dat de gemeente Groningen zich inspant om de situatie rond coffeeshops te verbeteren. Aan de voordeur koopt de tevreden roker legaal zijn rokertje, aan de achterdeur moet een beroep worden gedaan op criminelen voor de bevoorrading. Wanneer de gemeente Groningen zelf regisseur zou kunnen zijn over de aanvoer van gecontroleerd gekweekte wiet zijn we van een hele hoop problemen verlost.

Er zijn grote voordelen aan de regulering van wietkweek. De veiligheid is ermee gediend want je bent in één klap de hele criminialiteit rond softdrugs kwijt. Dat scheelt enorm in criminaliteitsbestrijding, zowel qua geld als qua personeel. Er zullen geen illegale wietplantages meer zijn met bijkomstigheden als het illegaal aftappen van stroom en  de verhoogde kans op brand. De volksgezondheid is ermee gediend want met gereguleerde wietteelt ben je in staat om de kwaliteit van de wiet te bewaken. Je kunt er voor zorgen dat het THC-gehalte tot gewenste proporties wordt teruggebracht. De portemonnee is ermee gediend want een deel van de grote winsten die nu in de onderwereld met de kweek van softdrugs worden gemaakt zouden bij gereguleerde kweek in de overheidskas kunnen vloeien. Dat gereguleerde wietkweek op zichzelf geen praktische problemen met zich meebrengt bewijst de kweek van wiet voor medicinale doeleinden.

In diverse gemeenten zijn initiatieven ontstaan voor gereguleerde wietteelt. In Groningen hebben GroenLinks en de VVD in 2005 via schriftelijke vragen verzocht de mogelijkheden voor een proef met wietteelt te verkennen. Ook Eindhoven en Utrecht willen al heel lang aan de slag met een proef en daar hebben zich onlangs Rotterdam, Tilburg, Nijmegen en Leeuwarden bijgevoegd. GroenLinks wil dat Groningen de gereguleerde wietteelt opnieuw op de agenda zet en vraagt het college hierover met de landelijke overheid in debat te gaan.

De vragen aan het college zijn te vinden als bijlage, evenals de vragen uit 2005.