GroenLinks wil statiegeld op flesjes en blikjes

GroenLinks wil, samen met D66, de PvdA, de SP, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren, dat Groningen zich aansluit bij de Statiegeldalliantie. Deze alliantie, die vorige week in het leven is geroepen, bestaat uit maatschappelijke organisaties uit Nederland en België. Zij pleiten voor statiegeld op flesjes en blikjes, om zo het zwerfafval terug te dringen. In bijvoorbeeld Duitsland is dit succesvol.

Groningen doet al veel op het gebied van afval en wil in 2025 afvalloos zijn. Met de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes kan in één klap 40% van het zwerfvuil uit het straatbeeld verdwijnen en opgehaald worden voor hergebruik. Afval is niet alleen een lokaal probleem, maar ook nationaal en mondiaal. Zo levert de invoering van statiegeld een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van de plastic soep in de oceanen.

Groot draagvlak
Het is belangrijk dat een stad als Groningen dit pleidooi onderschrijft. De Statiegeldalliantie zag vorige week het levenslicht en wil voor statiegeld pleiten bij de Nederlandse en Belgische overheid. Naast de organisaties Arbeid en Milieu, Zwerfinator, de Plastic Soup Foundation en Stichting de Noordzee zijn ook gemeenten als Amsterdam, Purmerend, Hengelo en Leiden al aangesloten. 74% van de Nederlanders blijkt voorstander van statiegeld op flesjes en blikjes.