GroenLinks maakt zich zorgen over de ongelijke positie van allochtonen op de arbeidsmarkt. De partij zou graag zien dat de gemeente een proef begint met anoniem solliciteren om de kansen van niet-westerse allochtonen te vergroten en de diversiteit te verbreden.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een buitenlandse achternaam minder kans maken op een baan. Raadslid Glimina Chakor "Niet-westerse sollicitanten die qua kwaliteiten volledig overeenkomen met autochtone werkzoekenden hebben minder kans op een uitnodiging voor een gesprek. Dit terwijl het voor een organisatie juist goed is wanneer de werkvloer een afspiegeling is van de, vaak kleurrijke, samenleving."

Wanneer sollicitaties beoordeeld worden zonder dat de beoordelaars informatie hebben over gegevens als naam, leeftijd  geslacht en burgerlijke staat, hebben ondervertegenwoordigde groepen grotere kans om uitgenodigd te worden op een gesprek. Proeven met anoniem solliciteren lopen op dit moment onder andere in de gemeenten Den Haag, Utrecht en Arnhem. De resultaten van eerdere experimenten zijn bemoedigend.

In de gemeente Groningen is 22,6% van de inwoners niet Nederlands, ongeveer de helft daarvan is niet-westers. Glimina Chakor: "Wie op het stadhuis om zich heen kijkt, ziet helaas dat de gemeentelijke organisatie nog geen goede afspiegeling is van de Groningse bevolking".

GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld en vraagt of het college bereid is een pilot met anoniem solliciteren te starten in de eigen gemeentelijke organisatie. Chakor: “Het is belangrijk dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft. Ook kan het anoniem solliciteren worden ingezet om het belang van diversiteit in het personeelsbeleid onder de aandacht te brengen en  bespreekbaar te maken.”