Door coronamaatregelen konden zwembaden minder zwemmers ontvangen, en bij belangrijke plekken met openbaar zwemwater, zoals de Hoornse Plas, en de Kardingerplas werd (en wordt zelfs nu nog) het zwemmen afgeraden vanwege zwemmersjeuk of blauwalg. Daar waar het zwemwater nog wel veilig werd beoordeeld, bij het Stadsstrand, werd het zo druk, dat de gemeente moest oproepen er niet meer heen te gaan. Op de plekken waar mensen sinds jaar en dag in kanalen en diepen gaan zwemmen, bleek voor velen verrassend dat zwemmen ter plekke verboden was, zoals bij de Dorkwerdersluis.

“ Er was in augustus veel meer behoefte aan plekken om te zwemmen in Groningen, dan dat er nu zijn. En de komende jaren zullen warme periodes door klimaatverandering alleen maar toenemen. We hebben meer mooie, schone en veilige plekken nodig waar mensen lekker een duik kunnen nemen om te zwemmen en af te koelen. ”
Benni Leemhuis Raadslid

Daar komt ook bij dat het beeld bestaat dat er eigenlijk geen zomer in Groningen meer voorbijgaat dat zwemmersjeuk en blauwalg het zwemmen in openbaar water onmogelijk maken, met name in de Hoornse Plas, het Hoornse Meer en de Kardingerplas. GroenLinks wil weten hoe dat probleem wordt tegengegaan.

Wat GroenLinks betreft is het belangrijk dat er voldoende veilig, schoon en aantrekkelijk openbaar zwemwater beschikbaar is in en rondom Groningen en vraagt het college van B&W om een plan te maken om daar al dan niet in samenwerking met de Provincie Groningen en de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest werk van te maken. Dat is des te belangrijker omdat de kans op langdurige periode van (zeer) warm weer als gevolg van klimaatverandering naar verwachting zullen toenemen. Het college van B&W beantwoordt deze en andere ingediende vragen van GroenLinks in de regel binnen drie weken.