Mensenhandel is aan de orde van de dag en zeer actueel. Het is een wereldwijd probleem van georganiseerde criminaliteit en komt ook voor in Groningen. GroenLinks vindt dat mensenhandel effectief en zorgvuldig moet worden aangepakt. Naast een doeltreffende samenwerking tussen de betrokken organisaties is voor GroenLinks een gedegen zorg- en hulpverlening minstens zo belangrijk.

 

In de stad en provincie Groningen werden in 2010 94 nieuwe slachtoffers van mensenhandel geregistreerd. Bijna de helft van het aantal slachtoffers is tussen de 18 en 23 jaar oud. Veel slachtoffers komen uit de Balkan en Afrika.

Een belangrijke rol in de hulpverlening aan slachtoffers van mensenhandel is weggelegd voor de zorgcoördinator die hen onder meer begeleidt in het doen van aangifte. Daarmee kunnen mensenhandelaren uiteindelijk ook worden opgespoord en aangeklaagd. De GroenLinks-fractie vraagt zich af of de hulp aan slachtoffers van mensenhandel net zo goed is georganiseerd als de opsporing van daders en maakt zich zorgen over de middelen die beschikbaar worden gesteld voor de zorgcoördinator.

Voor GroenLinks is de strijd tegen mensenhandel niet alleen een Groningse, maar ook een noordelijke prioriteit. Verschillende organisaties in het Noorden werken hier al in samen en voor GroenLinks wil dat er ook politiek en bestuurlijk tot samenwerking wordt gekomen om de zorg- en hulpverlening aan slachtoffers zo goed mogelijk te laten verlopen.