GroenLinks in de stad is verontwaardigd over het wegsluizen van armoedegeld door het college van B&W. Het kabinet heeft 1,8 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor armoedebestrijding in 2014, maar het college zet daar maar zes ton van in. Daarmee negeert het college van B&W een aangenomen motie van GroenLinks. Een en ander leidde tot een harde confrontatie tussen de raadscommissie en het college van B&W. GroenLinks-fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen wil volgende week in de raad het armoedegeld alsnog voor dat doel reserveren.

In november sprak de gemeenteraad op voorstel van GroenLinks uit dat al het extra armoedegeld van het Rijk voor dat doel bestemd moet blijven. Het college heeft dit echter met een boekhoudkundige manoeuvre vermeden. Enerzijds wordt het rijksgeld voor armoedebestrijding uitgegeven, anderzijds is het grootste deel van dat bedrag uit de bestaande armoedebudgetten verwijderd. Het college zegt dat het zes ton uittrekt voor armoedebeleid, maar sluist in plaats daarvan juist 1,2 miljoen euro weg.

 

Valse voorstelling van zaken

GroenLinks-fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen: “Het college geeft een valse voorstelling van zaken. Met de ene hand geeft het geld aan armoedebeleid, maar met de andere hand neemt het college het geld net zo hard weer weg. Ondertussen leeft inmiddels een op de vijf kinderen in de stad armoede en dreigen bezuinigingen op de bijzondere bijstand, langdurigheidstoeslag en andere sociaal beleid. GroenLinks wil dan ook het volledige bedrag van het Rijk reserveren voor armoedebestrijding.”

 

Reserveren

GroenLinks kan zich voorstellen dat niet al het extra armoedegeld op korte termijn zinvol kan worden besteed. De partij wil echter in deze crisistijd met dreigende bezuinigingen op sociaal beleid het geld blijven reserveren voor armoedebestrijding. Gehoord de raadscommissie rekent GroenLinks in de raad op steun van in elk geval PvdA, SP, Stadspartij en ChristenUnie.