Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem: kort geleden meldde het RIVM dat ruim 30% van de Nederlanders zich enigszins eenzaam voelt. In onze stad heeft 6% van alle volwassenen last van (zeer) ernstige eenzaamheid. Bij ouderen komt dat vaker voor. Dankzij GroenLinks is er de komende jaren in Groningen meer aandacht voor eenzaamheid via concrete acties.
Zo wordt er ingezet op twee sporen: het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid door het nadrukkelijk opnemen in onder meer het Wmo-beleid, het gezondheidsbeleid, de toekomstige Participatiewet en de decentralisatie van delen van de AWBZ. Ook moet in gesprekken met cliënten nadrukkelijker aandacht zijn voor signalen van eenzaamheid. Voorkomen van eenzaamheid en sociaal isolement is ook een van de doelen van dagbesteding. Daarnaast komen er concrete acties, zoals tijdens de Week tegen Eenzaamheid, die de afgelopen week werd georganiseerd op tal van plekken in de stad.
Kwetsbare groepen
De fractie van GroenLinks vindt het van belang dat er specifieke aandacht is voor groepen die extra kwetsbaar zijn voor eenzaamheid. Het gaat dan over jongeren, allochtonen, ouderen en mantelzorgsters. Bij de laatste groep kunnen de gebondenheid aan huis, veranderende relaties door de zorg en de onzichtbaarheid een rol gaan spelen. Denk bijvoorbeeld aan de mantelzorg voor een kind waardoor de ouder meer gebonden is aan huis, of aan jonge mantelzorgers die door hun mantelzorg soms minder aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten.
In oktober is tijdens de Week Tegen Eenzaamheid een netwerkbijeenkomst over tal van mogelijke vervolgacties gesproken. Raadslid Kris van der Veen is daar nauw bij betrokken: mail hem via kris.vdveen@gmail.com voor tips of ideeën.
Naast eenzaamheid is er ook meer aandacht voor zelfdoding, waar in Groningen relatief vaker sprake van is dan elders in Nederland. Lees hier het voorstel dat de fractie van GroenLinks deed en daarvoor de moties die de fractie indiende.