Is de gemeente Groningen wel goed voorbereid op wateroverlast bij het Groninger Museum? Was het achteraf wel zo verstandig om het geld dat apart gezet was na de overlast van 1998 in te zetten voor de recente opknapbeurt van het museum?
Is de huidige wateroverlast een kwestie van botte pech of blijft het museum kwetsbaar voor hoog water, omdat de waterschappen pas actie ondernemen bij een waterpeil waarbij het bijna onvermijdelijk is dat het museum al last ondervindt?
Dat zijn de belangrijkste vragen van de Groningse GroenLinksfractie aan het college van burgemeester en wethouders over de huidige wateroverlast bij het Groninger Museum.

GroenLinks stelt schriftelijke vragen aan het college over de problemen rond het Groninger Museum door de hoge waterstand.

In 1998 had het museum ook te lijden onder het hoge water en ontstond een schade van 1,5  miljoen euro. Het college stelde naar aanleiding daarvan een potje in van 545.000 euro om eventuele schade in de toekomst op te kunnen vangen. Bij de opknapbeurt voor het Groninger Museum in 2010/2011 is dat geld gebruikt voor deze zgn. revitalisering van het Museum.

De redenering was, dat het risico op wateroverlast voor het museum veel kleiner was geworden door alle maatregelen die de waterschappen na 1998 hadden genomen, zoals het instellen van nieuwe waterbergingsgebieden. Nog geen twee jaar na het opmaken van het potje heeft het museum opnieuw te kampen met wateroverlast.

GroenLinks wil o.a. van het college weten hoe hard de onderbouwing van deze redenering was en of het niet zo is dat de waterschappen pas maatregelen tegen hoog water nemen bij een waterstand die hoger is dan de kritische hoogte voor het Groninger Museum.

Daarnaast wil de fractie opnieuw kijken of er mogelijkheden zijn om het museum beter te beschermen tegen wateroverlast en in ieder geval moet er opnieuw een calamiteitenpotje worden ingesteld.