Het college gaat op voorstel van GroenLinks onderzoeken in hoeverre de essentaksterfte in de stad voorkomt. De boomziekte komt steeds vaker voor in Nederland en wordt veroorzaakt door een schimmel die de takken van de bomen aantast. Met name essen in het Noorden van het land hebben met de ziekte te maken. Volgens experts ontbreekt regie en een doeltreffende aanpak om de ziekte tegen te gaan. De fractie van GroenLinks stelde vorig jaar al vragen over deze en andere boomziekten. 'We vinden het een zorgelijke situatie', aldus raadslid Kris van der Veen. 'Naast de kastanjeziekte hebben we nu te maken met stervende essen. Zo blijkt dat vorig jaar maar 5 tot 10% geen ziekteverschijnselen hadden. De gevolgen zijn fors: zo worden er in Marum maar liefst 300 essen gekapt!'

Uit navraag bij Staatsbosbeheer blijkt dat zij en andere partners proberen iets aan de ziekte te doen. 'Het college gaat deelnemen aan deze werkgroep. Ook gaat zij onderzoeken hoe het nu gaat met de essen en hoe ze de winter door zijn gekomen. Dat is van groot belang om tijdig nog iets aan de ziekte te kunnen doen’, aldus van der Veen. De resultaten van het onderzoek kunnen tegen de zomer worden verwacht.

GroenLinks heeft daarnaast opnieuw gepleit voor zorgvuldig en terughoudend boombeheer, omdat op dit moment veel lege plekken in de stad ontstaan als gevolg van de kastanjeziekte. ‘We moeten er echt zeker van zijn dat bomen niet meer te redden zijn. Ook is het belangrijk dat met bewoners en natuurorganisaties een discussie wordt gevoerd over de toekomst van de bomen in onze stad. Voor welke soorten kiezen we, op welke plekken en wat betekent dat voor de ruimtelijke ordening.’ Binnen een jaar wordt op basis van deze discussie een plan voor de toekomst opgesteld.