Mede op initiatief van GroenLinks verzoekt een raadsmeerderheid van acht partijen het college om de mogelijkheden te bekijken van het instellen van vuurwerkvrije zones. Nadat de fractie al in 2009 een initiatiefvoorstel indiende om de overlast van vuurwerk te beperken en later in 2012 het meldpunt vuurwerkoverlast instelde, waarop liefst 1400 reacties binnenkwamen, is er nu voor het eerst voldoende draagvlak voor het nemen van concrete stappen.
Initiatiefnemer Benni Leemhuis, fractievoorzitter van GroenLinks, is er blij mee: “In de loop van de jaren kwam er steeds meer weerstand tegen de overlast van vuurwerk, het grote aantal ongelukken met het afsteken ervan en de vele branden. Ik ben heel blij dat nu zo’n gezamenlijke actie ondernomen wordt.”
Mogelijke locaties voor een vuurwerkvrije zone zijn de binnenstad, parken en plantsoenen, begraafplaatsen en de omgeving van ziekenhuizen en zorginstellingen, maar hierover hebben de partijen nog de nodige vragen. Voor welke gebieden is het instellen van zo’n zone bijvoorbeeld het meest wenselijk? Welke gevolgen heeft de instelling van vuurwerkvrije zones voor politie en stadstoezicht? En hoe informeer je de stad goed en tijdig bij het instellen van vuurwerkvrije zones?
De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college waarin zij verzoeken nader in te gaan op de diverse dilemma’s en met een concreet voorstel te komen. Het college wordt verzocht deze vragen zo mogelijk te beantwoorden vóór het begrotingsdebat op 11 november, zodat de diverse fracties in de gelegenheid zijn om naar aanleiding hiervan over dit onderwerp nog eventuele moties in te dienen. Het ligt voor de hand dat de raad in het nieuwe jaar goed onder de loep neemt hoe de zones hebben gefunctioneerd en of aanvullende maatregelen wenselijk zijn. Wat GroenLinks betreft is dit een goede eerste stap op weg naar een overlastvrije oud- en nieuwviering.