GroenLinks start vandaag een landelijke actie voor de asielzoekers en vluchtelingen die in 2007 een verblijfsvergunning kregen op grond van het generaal pardon. Velen van hen willen graag Nederlander worden, maar beschikken niet over een paspoort of geboorteakte. 'Eind 2012 was het nog geen 7% gelukt om aan de vaak onmogelijke eisen te voldoen om een Nederlands paspoort te krijgen,' aldus Kris van der Veen, raadslid voor GroenLinks. 'Ik heb in Groningen Rachid (naam gefingeerd) leren kennen die één van de duizenden pardonners is die met deze problematiek te maken heeft. Het is vrij ernstig hoe we met mensen als Rachid omgaan en frustrerend ook dat ik als raadslid daar zo weinig aan kan doen.' Samen met Rachid is daarom het startsein gegeven voor een actie, met onder meer een petitie en videoboodschap.
Rachid woont inmiddels ruim twaalf jaar in Nederland, nadat hij vanwege de burgeroorlog in Algerije zijn land ontvluchtte. 'Ik ben mijn land ontvlucht nadat mijn hele familie voor terroristen werden aangezien. En dat alleen omdat mijn broer zich met de politiek bemoeide.’ Rachid wil geen tweederangs burger meer zijn. ‘Ik wil kunnen stemmen, kunnen reizen zonder duizend vragen bij de douane te hoeven beantwoorden en een hypotheek kunnen afsluiten.' Zijn beroep op bewijsnood is echter afgewezen. De leges van € 810,- die hij moest betalen voor het naturalisatieverzoek krijgt hij niet terug. 'Het is voor deze groep vaak onmogelijk om geboorteaktes uit het land van herkomst te tonen,' aldus Van der Veen. 'Omdat het er simpelweg te gevaarlijk is of omdat de documenten niet eens bestaan. Ook weigeren autoriteiten vaak mee te werken aan dergelijke verzoeken. Daar komt bij dat mensen als Rachid al jaren legaal in Nederland verblijven en volkomen geïntegreerd zijn. We willen toch zo graag dat ze meedoen? Geef ze dan ook die kans.' GroenLinks vindt dat pardonners, net als vluchtelingen die in Nederland verblijven, moeten worden vrijgesteld van deze onmogelijke voorwaarde.
Hoewel in 2007 bij de onderhandelingen over het generaal pardon is afgesproken dat niet naar de paspoorten en geboorteaktes zou worden gevraagd, verbaast het velen dat in 2011 die eis opnieuw is ingevoerd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft de minister verzocht de eis te versoepelen en ook in de Tweede Kamer zijn er debatten over gevoerd. 'Maar omdat de Nederlandse overheid voet bij stuk houdt, is nu aan alle Nederlanders hun stem te laten horen,' aldus Rachid en Van der Veen.