Iedereen kan door omstandigheden in de problemen komen. Een verslaving, trauma of psychiatrische problematiek kan ervoor zorgen dat iemand niet goed in staat is om met anderen om te gaan zoals de meesten van ons dat gewend zijn. 

Ook voor hen moet er een thuis zijn zodat mensen niet op straat hoeven te slapen en kunnen stabiliseren zonder gedoe met buren of politie. Gewoon wonen, in de buurt van voorzieningen, maar rekening houdend met de specifieke achtergrond van deze bewoners. Prikkelarm, niet te groot. Daarom heeft de gemeenteraad in 2017 besloten ruimte te willen maken voor de woonvorm Skaeve Huse.

De locatie aan de Hoofdweg
De locatie aan de Hoofdweg

Wat zijn Skæve Huse?

Skæve Huse zijn eenvoudige eenpersoons woningen van zo’n dertig tot vijftig vierkante meter die op zo’n honderd meter afstand van andere huizen gebouwd worden. De woningen beschikken over eigen sanitair en een eigen keuken. De woningen zijn stevig en eenvoudig schoon te houden. Behalve afstand is er meestal ook een visuele afscheiding tussen de Skæve Huse en de verderop gelegen reguliere woningen. Dit voorkomt overlast voor de nabijgelegen wijken en zorgt voor ruimte voor de bewoners van de Skæve Huse om hun eigen, onorthodoxe leefstijl erop na te kunnen houden. Op het terrein woont ook een sociaal beheerder die die met de bewoners spreekt, de toestand van de woningen in het oog houdt en aanvullende hulp organiseert wanneer dat nodig is. De beheerder is ook de contactpersoon voor de omwonenden. In Denemarken zijn inmiddels zo’n 30 van zulke groepen woningen. In Groningen en omgeving zijn er nog minstens vier nodig.

Locatieonderzoek

Na dit besluit heeft de gemeente onderzocht welke plek in Groningen het meest geschikt is voor deze woonvorm. Daaruit kwam de locatie aan de Hoofdweg bij Harkstede uit (het voormalige bureau Meerstad). Een perfecte locatie bestaat natuurlijk niet voor deze groep mensen maar volgens GroenLinks is dit wel de meest geschikte locatie en heeft het stadsbestuur die weging afdoende inzichtelijk en begrijpelijk gedaan.

Het goede gesprek

Na het nemen van zo’n beslissing hoor je dit helder en transparant te communiceren met de direct omwonenden, zodat deze wensen en bedenkingen kunnen meegeven. En dat is fors misgegaan. Zo was het locatieonderzoek niet meteen beschikbaar en was er onduidelijkheid over de precieze aard van de woonvorm. Omwonenden hebben veel moeite moeten doen om zaken boven tafel te krijgen en voelden zich slecht of laat geïnformeerd. Hierdoor is er  wantrouwen ontstaan. In een omgevingsonderzoek is vastgesteld dat er sprake is van een vertrouwensbreuk, wat GroenLinks enorm betreurt.

Wat gaat er nu gebeuren?

GroenLinks wil niet dat de kwetsbare groep mensen voor wie we deze woonvorm opzetten de dupe wordt van slechte communicatie tussen de gemeente en omwonenden. De ongemakkelijkheden in het proces betekenen immers niet dat de oplossing voor de doelgroep slecht is. We hebben daarom, samen met een meerderheid van de raad, vóór het plan gestemd.

Daarnaast stemden we nog vóór twee moties over extra maatregelen:

  • De vertrouwensbreuk moet hersteld worden. Het is belangrijk dat de omwonenden, zorgverleners en de beheerder van het terrein met elkaar in gesprek gaan. Bijvoorbeeld over de inrichting van het terrein, de op te stellen leefregels, de 24/7 communicatiemogelijkheden, het tempo waarin het aantal bewoners toegroeit naar het maximum van tien (incl. beheerder), en andere beheersmaatregelen. 

De omwonenden krijgen daarbij onafhankelijke ondersteuning aangeboden op kosten van de gemeente.

  • De procedure (de leidraad) die de gemeente hoort te volgen wanneer er op een plek mogelijk kwetsbare groepen gehuisvest gaan worden, moet verbeterd worden. Er is ook op andere plekken gebleken dat toepassing van deze leidraad niet altijd leidt tot een goed, wederzijds respectvol gesprek. In een goed gesprek gesprek hoef je het niet per se eens te worden, maar kun je ten minste begrip krijgen voor elkaars positie.

Omwonenden van de beoogde locatie en veel andere inwoners van hebben geprotesteerd tegen de komst van de Skæve Huse. Je ziet dat wel vaker bij dit type voorzieningen, hoe goed je de voorbereidingen ook treft. Maar dat betekent niet dat je die omwonenden niet serieus moet nemen en moet afdoen als NIMBY (not in my backyard) - types. Daarom bestaat nu juist die leidraad. Ook elders in het land waren vaak forse protesten tegen de komst van Skæve Huse. In praktijk is er bijna geen sprake van overlast. Voor GroenLinks staat voorop dat iedereen recht heeft op een dak boven zijn hoofd.