Een inwoner van Groningen produceert gemiddeld zo’n 380 kilo per jaar aan afval. Vermenigvuldig dat met 200.000, het aantal inwoners van de stad, en dan heb je een hele berg afval. GroenLinks vindt dat dat afvalprobleem op een duurzame manier moet worden aangepakt. Dat betekent dat allereerst aan preventie moet worden gedaan en daarna aan hergebruik en recycling. Het verbranden van afval doe je pas als laatste.
Gelukkig scheiden veel mensen thuis hun afval al, maar daarnaast gebruikt de stad Groningen ook een scheidingsinstallatie voor de afvalverwerking. Dat zorgt ervoor dat nu al 56% van het huishoudelijk afval wordt gescheiden. Toch wil GroenLinks, vanuit het idee van de circulaire economie, nog meer scheiden. Dat kan door goede voorlichting en behoud van de statiegeldregeling. Mensen worden zich ook bewuster van hun afvalgedrag als ze betalen voor de hoeveelheid kilo’s die ze aanbieden. Dit systeem heet DIFTAR en gemeenten als Nijmegen en Maastricht hebben er al ervaring mee. De hoeveelheid aangeboden afval is daar na invoering afgenomen.
Er lijkt zich in de gemeenteraad nu toch ook een meerderheid af te tekenen voor de invoering van het DIFTAR-systeem in onze stad. Tegenstanders vrezen het illegaal dumpen van afval, maar dit gevaar blijkt in de praktijk veel minder groot dan waar men bang voor is. Daarbij kan strenge handhaving in combinatie met goede voorlichting het probleem nog verder verkleinen. GroenLinks vindt dit nieuwe systeem eerlijker, want de vervuiler betaalt, en duurzamer.