Gisteren heeft het college van B&W haar keuze bekend gemaakt voor investeren in vliegveld Eelde. GroenLinks wethouder Mattias Gijsbertsen stemde tegen, in lijn met de opstelling die de GroenLinks-fractie eerder innam. Wel wist GroenLinks de afspraak binnen te slepen dat de raad een pakket voorgelegd krijgt voor extra investeringen in duurzame mobiliteit en groen, dat in verhouding staat tot de investeringen in de luchthaven.

Na afloop van de vergadering van Burgemeester & Wethouders legde Gijsbertsen de volgende verklaring af:

Vandaag heb ik tegen de aanwijzing van het alternatief "investeren" als voorkeursscenario voor vliegveld Eelde gestemd. Ik wil daarmee eenmalig aangeven dat ik twijfels heb of het vliegveld op de lange termijn kan voortbestaan, gezien de huidige en toekomstige concurrentie en de te verwachten externe ontwikkelingen. Vanuit duurzaamheidsperspectief is daarnaast terughoudendheid bij investeringen in vliegvelden gepast.

Het collegebesluit stelt als voorwaarde voor investeren dat ook naar verhouding geïnvesteerd wordt in duurzame mobiliteit en groen. Daarmee wordt recht gedaan aan het aangepaste coalitieakkoord en laat ons college eens te meer zien duurzaamheid en groen hoog in het vaandel te hebben. Daar ben ik positief over.

Ik wacht de raadsbesluitvorming over vliegveld Eelde af en zal samen met mijn collega's uitvoering geven aan de koers die de gemeenteraad uitzet.