GroenLinks heeft de afgelopen jaren in Groningen veel gedaan voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT). De partij streeft een tolerant en ontspannen samenleving na: mensen kunnen zichzelf zijn in Groningen en voelen zich hier veilig. Problemen moeten snel worden gesignaleerd en aangepakt. GroenLinks blijft scherp op het tegengaan van bijvoorbeeld discriminatie en uitgaansgeweld, wat begint met voorlichting en preventie. Organisaties op het gebied van seksuele diversiteit zijn waardevolle partners voor de gemeente en moeten blijvend worden ondersteund.
Gayvote
COC Nederland vroeg alle politieke partijen in het kader van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen naar de bereikte doelen van de afgelopen periode voor de zogenaamde Gayvote. Los van het bijwonen en steunen van allerlei activiteiten die in Groningen zijn georganiseerd, heeft GroenLinks de afgelopen jaren veel bereikt en gedaan op het gebied van LHBT-emancipatie, zoals:
- In 2011 hebben we geregeld dat de Transgender Groep Groningen jaarlijks een subsidiebedrag zou ontvangen.
- In 2011 hebben we het werk van het Discriminatie Meldpunt Groningen geagendeerd en is het gelukt voorlichting over discriminatie op basisscholen door te laten gaan (€ 10.000).
- In 2012 agendeerden we de psychosociale gezondheid van jongeren, onder meer vanwege kinderen die worden gepest en LHBT-jongeren die vaker depressieve gevoelens hebben, en is er een onderzoek gestart.
- In 2013 is op basis van dit onderzoek besloten meer aandacht te besteden aan het thema pesten door onder meer faciliteren van voorlichting en scholen van beroepskrachten.
- Eén van onze raadsleden heeft in 2013 Moermansk bezocht voor een uitwisseling en het maken van een documentaire over het leven van LHBT's in Rusland.
- In 2014 hebben we gepleit voor het vinden van een oplossing voor het stoppen van de koplopergelden van Rijk (die eind 2014 stoppen) die LHBT-organisaties in Groningen in staat stellen hun werk te doen.
Onderwijs en werk
Wat GroenLinks betreft is en blijft Groningen de stad waar ruimte is voor verschil en waar mensen zichzelf kunnen zijn. Wij vinden het belangrijk dat de Groningse jeugd al op jonge leeftijd een tolerante houding aanleert. Daarvoor worden educatieprojecten voor scholen over zaken als seksuele diversiteit, pesten, discriminatie en mensenrechten ontwikkeld. Hoewel het geven van voorlichting over seksuele diversiteit inmiddels verplicht is, blijkt dat dit nog niet op alle scholen wordt uitgevoerd. Het college van B&W moet schoolbesturen daar op aan blijven spreken en waar nodig in ondersteunen. Het liefst maken we hierover afspraken met de schoolbesturen in de vorm van een convenant.
Omdat uit onderzoek blijkt dat het voor transgenders moeilijk is een baan te vinden, willen we in Groningen de drempels naar werk voor deze doelgroep verlagen. Ook moet het voor transgenders mogelijk blijven om ergens je hart te kunnen luchten en om andere transgenders te treffen. Daarom willen we dat organisaties als Transgender Groep Groningen blijvend worden gesteund. Samen met de Tweede Kamerfractie blijven we de positie van transgenders agenderen, zoals we dat eerder deden rond de wachtlijsten van de genderkliniek in Groningen.
Tegengaan van discriminatie
Discriminatie en anonieme haatuitingen zijn voor ons onacceptabel. Cafés en discotheken die discrimineren aan de deur worden dus hard aangepakt, in het uiterste geval met sluiting. Beledigende of discriminerende graffiti wordt meteen verwijderd. Wij pleiten ervoor dat de gemeente het Discriminatie Meldpunt Groningen financieel blijft ondersteunen. Behalve voor de juridische afhandeling van klachten is dit meldpunt ook uitermate geschikt voor het geven van voorlichting.
Coming Out Day
GroenLinks is verder van oordeel dat bij internationale contacten er altijd aandacht moet zijn voor de positie van minderheden, de heersende arbeidsomstandigheden en voor de mensenrechten in het algemeen. Ook hier zullen wij voor blijven pleiten.
Voor de partij zijn organisaties op het gebied van seksuele diversiteit, zoals Stichting LGBT Groningen, studentenvereniging Ganymedes en het COC, waardevolle partners bij het vormgeven van het emancipatiebeleid. Daarom willen we dat de gemeente deze organisaties blijft ondersteunen en aanmoedigt dat daarbij zoveel mogelijk Groningers worden betrokken. Ook willen we dat het college ieder jaar op Nationale Coming Out Dag (11 oktober) met deze organisaties de regenboogvlag uithangt aan de Martinitoren; en andere organisaties in de stad oproept hetzelfde te doen.
Roze kandidaten
Tot slot vroeg het COC naar de LHBT's op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Voor GroenLinks zijn dat Mattias Gijsbertsen (1), Kris van der Veen (2), Petra Brouwer (6), Femke Folkerts (7) en Peter Timmerman (21). Het mag vanzelfsprekend heten dat iedereen op de kandidatenlijst, zoals het COC het omschrijft; LHBT-vriendelijk is. ;-)