“Er loopt bij de gemeente al een data-ethicus rond, maar we willen hier graag een versnelling in aanbrengen en er veel meer partijen bij betrekken,” stelt raadslid Nick Nieuwenhuijsen. Volgens hem realiseren we ons onvoldoende hoe sterk digitale technologie ons leven beïnvloedt en er is veel te weinig democratische sturing en controle op. “Dit gaat van onze privésfeer tot de markt tot de overheid. Op elk niveau gaan de ontwikkelingen razendsnel. Denk aan de groei van domotica waardoor je in je eigen huis gemonitord wordt, afhankelijkheid van en verslaving aan onze telefoons, geregistreerd worden door een voorbijrijdende Tesla, gezichtsherkenningssoftware, op basis van apps als Über en Thuisbezorgd hyperflexibel aan het werk zijn of de inzet van algoritmes en data-koppelingen waarmee overheden bepaalde groepen zomaar onder een vergrootglas legt.”

“ We hebben een doorlopend fundamenteel debat nodig over hoe we digitale technologie willen inzetten. ”
Nick Nieuwenhuijsen Raadslid

Toch gaat het niet alleen maar om dit soort concrete voorbeelden. Van wie is de data, technologie en/of infrastructuur? Wie heeft er zeggenschap over en hoe wenselijk vinden we dat? Welke vitale systemen hebben we erop gebouwd en hoe ziet ons plan B eruit als het uitvalt? Dat is niet alleen een landelijke of Europese aangelegenheid, maar ook zeer zeker een lokale.

Nieuwenhuijsen hoopt dat de commissie met dit soort vragen aan de slag gaat. Maar minstens zo belangrijk is de positie en samenstelling van de commissie. “Er moeten zeker experts in, maar het moet zo worden opgezet dat iedere inwoner zich aangesproken voelt om er ook mee aan de slag te gaan. En de adviezen van de commissie moeten goed landen bij het college. Want uiteindelijk gaat dit ons allemaal aan.