Lees hier de emailnieuwsbrief van 15 januari 2012.
In de bijlage als PDF (in de PDF werken de links niet)

Nieuwjaarsborrel: Zin in de toekomst en nieuwe website

Op de traditionele nieuwjaarsborrel van GroenLinks Groningen Stad werd door wethouder Karin Dekker, fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen en afdelingsvoorzitter Micha Boon terugekeken en vooruitgeblikt. Ondanks de moeilijke tijden, lokaal, landelijk, maar ook Europees bleek de afdeling Groningen nog onverminderd optimistisch. Niet in het minst door het toenemende aantal jongeren dat lid van de afdeling en actief binnen de afdeling is.
Daarnaast was er aandacht voor het feit dat Jojanneke Vanderveen landelijk voorzitter van Dwars is geworden en werd de nieuwe afdelingswebsite gepresenteerd.

GroenLinks: vragen over wateroverlast Groninger Museum
Is de gemeente Groningen wel goed voorbereid op wateroverlast bij het Groninger Museum? Was het achteraf wel zo verstandig om het geld dat apart gezet was na de overlast van 1998 in te zetten voor de recente opknapbeurt van het museum?
Is de huidige wateroverlast een kwestie van botte pech of blijft het museum kwetsbaar voor hoog water, omdat de waterschappen pas actie ondernemen bij een waterpeil waarbij het bijna onvermijdelijk is dat het museum al last ondervindt?
Dat zijn de belangrijkste vragen van de Groningse GroenLinksfractie aan het college van burgemeester en wethouders over de huidige wateroverlast bij het Groninger Museum.
Lees de vragen op de website...

(Nieuwe) ledencursus in februari en maart
Al enige jaren organiseert de afdeling GroenLinks Groningen Stad een nieuwe ledencursus. In februari en maart doen we dit opnieuw. Zij het met een andere opzet. We nodigen namelijk nadrukkelijk ook de leden uit die al langer lid zijn van GroenLinks, maar die tot nu toe nog niet actief geworden zijn. Ook staat de cursus open voor de leden van alle afdelingen uit de provincie.
Dus iedereen die lid is van GroenLinks, in de provincie Groningen woont en graag meer wil weten over GroenLinks of zelfs overweegt om actief lid te worden van GroenLinks, is bij deze van harte uitgenodigd om mee te doen! Deelname aan deze cursus is geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets. Als je na of tijdens de cursus tot de conclusie komt, dat je niet actief iets met je lidmaatschap wilt of kunt doen, zal niemand je dat kwalijk nemen.  
Lees meer op de website...

Discussieavond over cultuur in stad en ommeland

Geinteresseerd in cultuur? Werkzame in de culturele sector? Benieuwd  naar de stand van zaken rond de provinciale en gemeentelijke cultuurnota?

Op dinsdag 24 januari organiseren de provinciale en gemeenlijke GroenLinksfractie een avond over de beide cultuurnota's. Op 8 februari wordt in Provinciale Staten de provinciale cultuurnota vastgesteld. De gemeentelijke procedure eindigt later, pas dit najaar zal in de raad de gemeentelijke cultuurnota worden vastgesteld. En in de tussentijd wordt ook steeds meer duidelijk over de landelijke subsidies. Hoe moet GroenLinks omgaan met de bezuinigingen in de culturele sector, welke keuzes moeten worden gemaakt?

De avond wordt gehouden in het GroenLinkspand (Coehoornsingel 87) in Groningen, aanwezig zijn in ieder geval de beide cultuurwoordvoerders van de provinciale en gemeentelijke fracties: Gerda van Galen en Annie Postma.

Aanmelden kan via annie.postma@planet.nl

We sturen je na aanmelding wat relevante documenten toe, zodat je je een beetje kunt voorbereiden.


Voorbereidingsavond congres (met kandidaatvoorzitters!)
Op donderdag 26 januari heeft onze afdeling vanaf 19.00 uur een avond ter voorbereiding van het landelijke congres. De kandidaat-voorzitters Heleen Weening en Arno Uijlenhoet zijn aanwezig om met elkaar en de zaal te debatteren. Dit is voor  leden hét moment om kennis te maken met de kandidaten.
Het tweede deel van de avond bestaat uit een uitleg van de gang van zaken op een congres en wat er op de agenda staat. Vooral voor mensen die niet eerder bij een congres geweest zijn, is dit interessant. Ook hebben we het over onze eigen kandidaat voor de bestuursfunctie van publiciteit en campagnes: Nienke Homan.
NB: Let op de avond begint eerder van je gewend bent: om 19.00 uur. Behoudens tegenbericht vindt de bijeenkomst plaats op ons eigen pand aan de Coehoornsingel 87. Komt allen en vooral diegenen die zich aangemeld hebben voor het landelijke congres.

Lezing Sarah Roy: Gaza Dedeveloped, policy or collateral damage?
Woensdag 18 januari komt Sarah Roy naar Groningen voor een lezing i.s.m. Studium Generale over de (actuele) economische situatie in Gaza. Plaats: Academiegebouw. Aanvang: 20 uur. Toegang vrij.
Dr Sarah Roy is als Senior Research Scholar verbonden aan de Center for Middle Eastern Studies aan Harvard University (Boston, VS). Zij wordt in brede kringen erkend als ‘s werelds meest vooraanstaande expert op het gebied van de politieke, economische en humanitaire crisissituatie in Gaza.
Haar recentste boek is: Hamas and civil society in Gaza. Haar eerdere boek: The Gaza Strip: The Political Economy of De-development (2001) is de basis voor haar lezing.
Na afloop is Hamas and civil society in Gaza (ong. € 40,-) te koop desgewenst gesigneerd door de schrijfster. Meer informatie op de website van Studium Generale.

Agenda:
dinsdag 17 januari: PCT-werkgroepenavond, GroenLinkspand, 20.00 uur (met o.a. een workshop perberichten schrijven, geinteresseerde niet-werkgroepleden zijn ook welkom!)
woensdag 18 januari: extra raadscommissie Ruimte en Wonen, stadhuis, 13.00 uur
woensdag 18 januari: raadscommissie Beheer en Verkeer, stadhuis, 16.30 uur
woensdag 18  januari: raadscommissie Werk en Inkomen, stadhuis, 20.00 uur
woensdag 18 januari: afdelingswerkgroep Werk en Inkomen, GroenLinkspand, 20 uur
dinsdag 24 januari: discussie-avond cultuur, zie hierboven, GroenLinkspand, 20.00 uur
woensdag 25 januari: raadsvergadering, stadhuis, 16.30 uur
donderdag 26 januari: voorbereidingsavond congres mmv kandidaatvoorzitters, GroenLinkspand, 19.00 uur
dinsdag 31 januari: provinciale asielwerkgroep, GroenLinkspand, 19.30 uur
donderdag 2 februari: politiek café-avond over de financiele crisis, m.m.v. Bas Eickhout, meer informatie volgt
maandag 6 februari: 1e avond ledencursus, zie info hierboven
zaterdag 11 februari: landelijk congres