Eindelijk geen zwarte pieten meer in Groningen

Vanaf dit najaar zullen er bij de intocht van Sinterklaas in de stad Groningen geen zwarte pieten meer meelopen. In plaats hiervan zullen er enkel nog roetveegpieten en ongeschminkte pieten meelopen.

Besluit

Wethouder Glimina Chakor maakt vandaag bekend dat het college heeft besloten om de zwarte pieten volledig weg te laten uit alle uitingen van de gemeente. Hiermee volgt Groningen vanaf dit jaar de lijn van de NTR en de landelijke intocht.

Bij de afgelopen intocht liepen, ondanks vele oproepen tot aanpassing, nog tweederde van alle pieten rond met het controversiële zwart geschminkte uiterlijk. Ook was dit figuur van zwarte piet volop aanwezig in Sinterklaas-gerelateerde uitingen vanuit de gemeente.

Raadslid Jeffry van Hoorn was aanwezig bij de afgelopen intocht. Hij protesteerde er samen met andere Groningers tegen de racistische karikatuur van zwarte piet. Hij is blij dat hier eindelijk verandering in komt.

“We mogen niet onderschatten dat dit een enorme stap in de goede richting is. Niet alleen voor sociale vooruitgang en gelijkheid in Groningen. Ook voor al die mensen met allerlei verschillende achtergronden en verbindingen met deze karikatuur die zich hier elk jaar weer voor inzetten. Dit is een flinke vooruitgang voor Groningers die ooit uitgescholden zijn voor zwarte piet, die uitgelachen worden om hun huidskleur en die op wat voor manier dan ook last ondervonden aan deze racistische uitingen. Dit is goed nieuws voor hen en voor een inclusiever Groningen.”

Uiterlijk

Naast de aanpassingen in de inkleuring van de gezichten zal het uiterlijk van de pieten waarschijnlijk ook andere veranderingen ondergaan. Hierover gaat de gemeente nog in gesprek met de organisatie. In de praktijk kan dit bijvoorbeeld betekenen dat afropruiken geleidelijk worden vervangen door geen nieuwe meer aan te schaffen. Bij de stedelijke intocht hadden de pieten al geen oorringen meer of overtrokken lippen.

Buiten de stad

Dit najaar zullen in de stad geen zwarte pieten meer meelopen. In Haren, Ten Boer, Ten Post, Garmerwolde en Thesinge helaas nog wel. Dit komt omdat de organisaties die de intochten daar organiseren niet verbonden zijn aan de gemeente. Op die plekken zal het uiterlijk van piet namelijk in kleinere stappen uitgefaseerd worden. Hierover gaat de gemeente met de betrokken organisaties in gesprek.