Evenwichtig en ambitieus, aldus de fractie van GroenLinks. Het college maakt met de kaders voor het beleid voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de wet die bedoeld is als vliegwiel om tot een andere verhouding tussen burger, maatschappelijk middenveld en overheid te komen, duidelijk dat er een einde moet komen aan de verkokering en bureaucratie in het sociale domein.
Tijdens de raadscommissie Onderwijs en Welzijn (07-03-2012) heeft GroenLinks benoemd dat het belangrijk is dat het zwaartepunt van institutionele arrangementen naar de verbanden en initiatieven van burgers zelf wordt verplaatst. Daarnaast is het volgens onze fractie vooral van belang dat we ruimte creëren voor al die initiatieven die nu al in de stad aan het ontstaan zijn waarin burgers bij elkaar betrokken zijn en mensen al in hun eigen kracht worden aangesproken. We moeten de logica van de bureaucratie definitief ondergeschikt maken aan de logica van burgers. Dat vereist een andere manier van denken en regelen, en een andere manier van beheersen en besturen. We vinden dat het meerjarenkader voor het Wmo-beleid, dat we tijdens de commissie hebben behandeld, daar belangrijke stappen in zet. De kaders gelden overigens ook voor de verdere uitwerking van de centralisaties op het terrein van Jeugd, AWBZ-begeleiding en de Wet werken naar vermogen.
Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat ook wij afstand nemen van de verkokering en ons kunnen richten op wat de inwoners van onze stad nodig hebben en wat we daarvoor op wijkniveau moeten organiseren? En in hoeverre worden medewerkers en vertegenwoordigers van organisaties in staat gesteld om los van eigen belangen na te denken over wat er op wijk- en inwonerniveau nodig is? Dit blijven voor GroenLinks belangrijke aandachtspunten de komende jaren.
Zorgen over IQ-maatregel
GroenLinks heeft tijdens de commissie verder grote zorgen geuit over de inwoners van onze stad die een IQ van tussen de 70 en 85 hebben. Zij vallen met de invoering van de IQ-maatregel tussen wal en schip. De ondersteuning en begeleiding die deze mensen op dit moment ontvangen is van groot belang om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in grensoverschrijdend gedrag, het voorkomen van (nog meer) schulden, het vinden van een geschikte baan en het aanbrengen van structuur in je dag. We willen dat we hen blijven ondersteunen en niet (verder) kwetsbaar maken.
Ruimte voor professionals
Wat de fractie van GroenLinks uit het hart is gegrepen is de handelingsruimte en verantwoordelijkheid die onder professionals wordt bepleit. We hebben hier in het verleden ook voor medewerkers van Sociale Zaken en Werk en het WMO-loket voor gepleit. Het is van groot belang om daarmee frontlijnwerkers en vervolgens ook burgers hun probleemoplossend vermogen te laten heroveren. Dit vergt echter veel improvisatievermogen en pragmatisme, van iedereen. Essentieel hierin zijn de leidinggevenden en directies. Kunnen zij ook werkelijk de vrijheid en ruimte bieden aan professionals om van die handelingsruimte gebruik te maken? En in hoeverre worden zij tegengewerkt door indicaties, formulieren, protocollen, toetsen, controles en registraties.
Samenredzaamheid
Met een nadruk op (het stimuleren en ontplooien van) de burgerkracht en samenredzaamheid wordt gefocust op het individu en zijn of haar familie en netwerk. Dat is een pleidooi voor nabijheid, dichtbij huis en kleinschaligheid. GroenLinks ziet dit terug in de sociale teams waar het college de komende periode mee wil gaan werken vanuit de gedachte van één gezin, één plan, één hulpverlener. Dit spreekt ons aan, want dat betekent onder meer dat er voor één inwoner en voor één en hetzelfde probleem verschillende oplossingen en routes denkbaar zijn.
We hebben in het verleden aandacht gevraagd voor ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers. De vereniging Humanitas houdt zich hier onder meer mee bezig en richt zich sinds een jaar ook specifiek op jonge mantelzorgsters: jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 die zorgen voor en / of zich zorgen maken om een ziek familielid. Voor de komende periode, waarbij een groter beroep zal worden gedaan op de sociale omgeving van een ieder, zijn deze projecten essentieel.
PGB
Tot slot heeft GroenLinks aangegeven dat het PGB mensen in staat moet blijven stellen om te kunnen werken, thuis te kunnen blijven wonen of bijvoorbeeld zelf voor een kind te kunnen zorgen. Met betrekking tot het PGB geeft het college aan dat zij deze zal blijven toepassen wanneer dit meerwaarde biedt. Tijdens de commissie benoemde zij dat het PGB er juist voor moet zorgen dat mensen zoveel mogelijk eigen regie kunnen voeren en dan dus ook voor het zelf kunnen beslissen over hoe die zorg moet worden ingericht.
Vervolg
Tijdens de raadsvergadering van 28 maart besluit de raad over het meerjarenkader voor de WMO. Op dit moment wordt al gewerkt aan een uitvoeringsplan op basis van de kadernota, ook in afstemming met de uitwerking van de drie decentralisaties. Naar verwachting zal het college begin april nader besluiten over de vervolgaanpak.
GroenLinks zal in het debat met overtuiging het sociaal beleid blijven verdedigen. Wij willen niet dat de meest kwetsbaren de dupe worden van de economische crisis.