Wie was Anda Kerkhoven?

Melisande Tatiana Marie (Anda) Kerkhoven werd in 1919 geboren in een voorstad van Parijs toen haar ouders daar op vakantie waren. Ze groeide op in het voormalige Nederlands-Indië waar haar vader handelde in rubber en thee. Met diezelfde vader had Anda al van jongs af aan meningsverschillen over dierenrechten. Haar vader hield van jagen, maar de vegetarische Anda had een andere band ontwikkeld met de wilde natuur waarin ze opgroeide en keurde de hobby van haar vader af.

Diezelfde dierenliefde bracht haar naar Groningen. Na op andere onderwijsinstellingen van opleidingen tot arts afgestapt te zijn koos ze voor de Rijksuniversiteit van Groningen omdat hier geen dieren ontleed hoefden te worden om de opleiding af te maken.

Tijdens haar studententijd en voor de oorlog uitte ze haar pacifisme en al veel kritiek op de jodenvervolging in nazi Duitsland. Hoewel deze kritiek niet overal sympathiek werd onthaald ging ze door.

“ Wat niet mag, mag niet, welke prijs ook zij! ”
Anda Kerkhoven

Toen de oorlog ook Nederland bereikte kwam Anda al snel in het verzet terecht. Ze hielp mensen onder te duiken en vervalste papieren. Op 27 december 1944 werd ze, kort nadat ze een vierjarig joods meisje naar een onderduikadres had gebracht, door de Sicherheitsdienst gearresteerd en naar het Scholtenhuis gebracht waar ze werd gemarteld. Ze heeft geen informatie losgelaten en had een lijst met onderduikadressen kort voor haar arrestatie kunnen opeten.

Op 19 maart 1945, twintig dagen voor de bevrijding van Groningen, werd Anda aan een bosrand nabij Glimmen geëxecuteerd. Ze werd op de Noorderbegraafplaats begraven. Op haar grafsteen stond "Zij leefde en stierf voor haar beginselen van humaniteit en vrijheid."

Meer over Anda Kerkhoven Afspelen op YouTube