GroenLinks heeft er in het voorjaarsdebat - de algemene beschouwingen van de lokale politiek - op aangedrongen dat de gemeente ondanks deze crisis blijft investeren en daar misschien zelfs wel een schep bovenop moet doen. Sterker en groener uit de crisis, met een uitgestoken hand naar die groepen in de samenleving die het hardst getroffen worden door Corona.

We zijn blij met de manier waarop het gemeentebestuur deze wens in de begroting heeft vertaald. Er wordt niet bezuinigd, integendeel, er wordt flink geïnvesteerd. Vorige maand lukte het al om de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing te verruimen. In deze begroting maakt het gemeentebestuur geld vrij om succesvolle proeven in de schuldhulpverlening te verankeren in het reguliere beleid: schuldhulpverleners in de WIJ-teams en het begeleiden van jongeren door middel van eurocoaches leidde er het afgelopen jaar toe dat het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening enorm is gestegen. Juist nu de verwachting is dat door de coronacrisis het aantal inwoners in financiële problemen zal toenemen, is een solide schuldhulpverlening enorm belangrijk.

Daarnaast investeert het college de komende vier jaar zo’n 6,5 miljoen euro extra in het herwinnen en vergroenen van de openbare ruimte. De afgelopen maanden hebben nog duidelijker gemaakt hoe groot de waarde is van nabije, ruime en groene openbare ruimte. De investeringen in deze begroting zorgen er voor dat in die openbare ruimte veel omgewaaide of zieke bomen kunnen worden vervangen, er is geld om de logistiek in de binnenstad van Groningen te verduurzamen en ook de handhaving van foutparkeren wordt verbeterd.

Ook goed om te vermelden is dat een jarenlange wens van GroenLinks, het verdubbelen van de monitoring van onze stedelijke ecologische structuur, nu is geregeld: zo leren we meer over de ecologie en de biodiversiteit in de gemeente en kunnen we die versterken. Ten slotte blijft de investeringsagenda overeind: zowel de plannen voor de nieuwe Oosterpoort als de aanpak van Kardinge worden doorgezet en er worden plannen gemaakt voor nieuwe sporthallen.

Wat door de coronacrisis en de plotseling vrijgekomen investeringen vanuit het Rijk wat ondergesneeuwd raakt is dat de gemeente voor veel taken, zoals de jeugdhulp, de WMO en de bijstand nog altijd structureel te weinig geld krijgt. Vorig jaar moest de gemeente daarom al tientallen miljoenen bezuinigen en ook dit jaar moeten er tekorten op deze posten worden aangevuld. GroenLinks ondersteunt dit, want wachtlijsten in het sociaal domein zijn onacceptabel, maar het leidt er wel toe dat we noodzakelijke investeringen in ons armoedebeleid, de energietransitie en het herwinnen en vergroenen van de openbare ruimte moeten terugschroeven.