Reclamedrukwerk

Door het invoeren van de Ja-Ja in plaats van de ouderwetse Nee-Nee of Ja-Nee sticker wordt gemiddeld 7,7 kilo papier per persoon verminderd. In totaal dus zo’n 1.850 ton oud papier. Volgens de organisatie Milieu Centraal gaat zo’n 30% van deze bladen ongelezen bij het oud papier. Doodzonde natuurlijk. Als het niet rondgedeeld wordt hoeft het ook niet gerecycled te worden. Dat scheelt weer grondstoffen en energie. Met de Ja-Ja sticker geven inwoners aan dat ze graag commerciële advertentiebladen krijgen. Zonder zo’n sticker mogen er niet van dat soort bladen door de bus. 

Gesprekken over afval

Ook in breder perspectief wordt gekeken naar hoe we afval kunnen verminderen en beter kunnen scheiden. Dat waren de hoofdvragen die tijdens de Week van het Afval aan zo veel mogelijk inwoners zijn gesteld. GroenLinks had samen met D66, VVD en de Partij voor de Dieren gevraagd om met de inwoners van Groningen in gesprek te gaan over het onderwerp afval. Het is namelijk een onderwerp dat alle inwoners raakt. De week werd afgetrapt door studenten van het Noorderpoort College die kleding maakten van gerecyclede spijkerbroeken

De resultaten van de week van het afval zijn divers. Zo zijn de meeste mensen die gesproken zijn zich bewust van hun restafval en willen ze daar ook zo zorgvuldig mogelijk mee omgaan. Toch lukt dit niet altijd bijvoorbeeld omdat inwoners niet weten waar ze met hun deelstromen naartoe kunnen. Veel mensen denken dat ze hun afgeragde spijkerbroek niet meer bij GoudGoed kunnen inleveren, maar al het textiel moet in de textielbak. Daarnaast hadden veel inwoners goede ideeën over zaken als de gebruiksvriendelijkheid van oud papier bakken (soms te hoog). 

Afval als grondstof - keer op keer weer

Deze ontwikkelingen passen in een breder plaatje: Groningen streeft naar een circulaire economie waarbij naast afval ook andere kringlopen, zoals de water- en energiekringloop gesloten worden en er dus geen nieuwe (bewerkte) grondstoffen in de omloop komen. In de Uitvoeringsagenda Circulaire Economie worden verschillende kringlopen omschreven en worden er concrete acties en jaartallen aan gekoppeld. 

Naast de waterkringloop en de afval/grondstoffenkringloop besteedt de Uitvoeringsagenda specifiek aandacht aan de bouw, zoals het recyclen van bouwmaterialen bij nieuwe woningbouw. Aangezien de klimaatimpact van bouwmaterialen groot is, is het recyclen ervan belangrijk. Dat wordt nu alleen nog maar op kleine schaal gedaan en de ambitie in Groningen is om dit uit te breiden. GroenLinks vindt het daarbij belangrijk dat de doelen van het eerdere initiatiefvoorstel Duurzaam en Betaalbaar Bouwen ook hun plekje vinden in de Uitvoeringsagenda: en dat er dus waar mogelijk duurzame materialen worden gebruikt. Dat past heel goed binnen de circulaire economie.

Dat de afval- en grondstoffenkringloop zo veel mogelijk gesloten wordt, is niet meer dan logisch: in 2030 wil de gemeente Groningen “afvalvrij” zijn en dat betekent dat we moeten proberen minder grondstoffen te gebruiken (reduce), waar mogelijk spullen te hergebruiken of te delen met elkaar (reuse) en ten slotte dat we zo veel mogelijk grondstoffen uit het afval kunnen hergebruiken (recycle). GroenLinks heeft in het debat aangegeven dat de aandacht in de Uitvoeringsagenda niet alleen gericht is op dat laatste (recycle) maar ook op het verminderen en delen. 

Kleding

Tot slot vraagt GroenLinks samen met ChristenUnie en PvdD in een motie speciale aandacht voor de kleding- en textielindustrie. Het blijkt nog erg lastig om daar de cirkel te sluiten, mensen bewuster om te laten gaan met kledingaankopen en te zorgen dat wat er weggegooid wordt goed gerecycled wordt. Maar ook hier worden concrete stappen in de goede richting gezet: wethouder Chakor heeft een project (Gronings Goud) in werking gezet waarbij oud kantoormeubilair van de gemeente opnieuw wordt gestoffeerd met textiel die geweven is uit gerecyclede vezels - uit de Groningse textielcontainers!  Zo sluiten we de cirkel steeds verder.