Dreigend kamertekort voor internationale studenten

Het aantal internationale studenten in de stad neemt de komende zomer weer flink toe en het is maar de vraag of er voldoende kamers beschikbaar zijn om alle studenten te huisvesten. Nu al zijn er diverse signalen dat er weer een tekort is aan kamers bij aanvang van het studiejaar.

GroenLinks-raadslid Petra Brouwer is bezorgd: “Het mag niet weer gebeuren dat er studenten op straat moeten bivakkeren. Wat mij betreft moet dit probleem nu topprioriteit krijgen van RUG, Hanze en de gemeente.”
Universiteit, hogeschool en gemeente werken samen in het Akkoord van Groningen om de huisvesting van internationale studenten mogelijk te maken. Daarvoor is een casemanager belast met het vinden van 500 kamers voor internationale studenten. GroenLinks vraagt zich ernstig af of het nog haalbaar is om voor 1 september voldoende kamers beschikbaar te hebben.
Al in maart was duidelijk dat het tekort bij de SSH zou oplopen tot 563 kamers, nog voordat bleek dat de aanmeldcijfers van de RUG hoger uitvielen dan verwacht.[1] En sinds eind mei meldt SSH dat het geen buitenlandse studenten meer kan plaatsen in haar kamers. 
Ook ziet GroenLinks het aantal berichten in de facebookgroepen waarin buitenlandse studenten zoeken naar een kamer inmiddels flink toenemen.
Brouwer stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college van B&W van Groningen.

[1] https://www.ukrant.nl/kamers-tekort/
https://www.ukrant.nl/magazine/wanhopig-op-jacht-kamer/

 
Petra Brouwer vorig jaar op een demonstratie van internationals voor meer huisvesting