De jongste kieslijst uit onze geschiedenis! Zo klonk het op de ledenvergadering waar werd besloten wie de komende periode onze raadsleden zouden worden.

Met erg veel twintigers op verkiesbare plaatsen zullen we het stadhuis gaan bestormen tijdens de gemeenteraadsverkiezing. Toch kent GroenLinks Groningen een groot aantal betrokken leden die vaak al vanaf de oprichting actief zijn. Onze jongste en oudste kandidaat-raadsleden, Bas (22) en Jeltje (78) vertellen hun verhaal.

Waarom besloten jullie om lid van GroenLinks te worden?
Jeltje: "Ik zat oorspronkelijk als katholiek meisje bij de KVP, het was begin jaren ‘60, de tijd van verzuiling. Wij probeerden als radicale stroming binnen de KVP naar samenwerking te zoeken met christenen van andere levensbeschouwingen op thema’s zoals het basisinkomen. Ik vind het erg belangrijk om honger en armoede uit onze wereld te verbannen en vond het basisinkomen toen al een goede stap in de juiste richting. Ik vind het ook erg fijn dat GroenLinks het nu in Groningen voor elkaar krijgt om te experimenteren met deze vorm van inkomen. Uiteindelijk ben ik in 1968 van de KVP naar de PPR overgestapt, een voorloper van het huidige GroenLinks. Ik kon in de PPR meer met mijn progressieve idealen en toen later GroenLinks ontstond was dat voor mij de logische voortzetting ervan. Overigens was GroenLinks toen de enige partij die milieuproblematiek aan de kaak stelde."
Bas: "Ik ben ongeveer twee jaar geleden lid geworden omdat ik niet meer aan de kant wilde staan. Ik vond de wereld steeds dreigender worden met dictators die als paddenstoelen uit de grond schoten. GroenLinks was voor mij de partij die écht iets kon doen tegen de versplintering van de maatschappij en het tegen elkaar opzetten van verschillende groepen in de samenleving. Daarnaast heeft GroenLinks de beste ideeën om onze planeet te verduurzamen. In eerste instantie werd ik actief bij de buitenlandwerkgroep, ik was daar positief verrast over de gedrevenheid waarmee er over internationale vraagstukken werd gediscussieerd. Uiteindelijk wilde ik ook meer praktisch met politiek aan de slag en ben ik het campagneteam ingegaan. Lachend: Ik hoop ooit de eerste GroenLinks minister van buitenlandse zaken te worden maar ken een geducht concurrent in mijn naamgenoot Bas Eickhout (Europarlementariër)."

Wat is het mooiste moment dat jullie bij GroenLinks hebben meegemaakt?
Jeltje: "Ik ben in de oorlogsjaren geboren en heb daar van alles aan over gehouden. Eén van de dingen die ik gelukkig overwonnen heb is mijn haat tegen de Duitsers. In de jaren ’60 kwam ik in Aken en zag ik allemaal vrouwen een zwarte rouwband dragen, zij hadden hun man in de oorlog verloren en waren weduwe. Dit maakte zoveel indruk op mij dat ik mijn beeld van het toenmalige Duitsland ging bijstellen. Uiteindelijk heb ik mij begin deze eeuw ingezet voor de totstandkoming van het regionale samenwerkingsverband met Bündnis 90/Die Grünen, onze zusterpartij in Duitsland. Dit voelde als een persoonlijke overwinning. Daarnaast vind ik het altijd geweldig om te zien dat het stokje binnen onze partij wordt overgedragen aan een volgende generatie. Ik vind het prachtig om samen met Bas dit interview te geven."
Bas: "Het is geweldig om op dit moment lid te worden van GroenLinks, de mooie momenten volgen elkaar in rap tempo op. Wat ik zelf altijd erg bijzonder vind is wanneer je tijdens gesprekken in wijken een connectie krijgt met iemand van wie je dat niet verwacht. We zijn als mensen zo goed in het stereotyperen van mensen dat we vaak vergeten om gewoon goed naar elkaar te luisteren. Wanneer iemand met een compleet andere achtergrond tijdens het huis-aan-huizen de deur opendoet en we uiteindelijk een goed gesprek met elkaar kunnen voeren ga ik met een heerlijk gevoel naar huis."

Je wordt lid van GroenLinks voor je idealen en en je blijft lid om je blik te verbreden. Bas en Jeltje staan in november samen op de lijst voor GroenLinks Groningen.