Wat is het probleem? 

Kinderen opvoeden is voor alle ouders wel eens lastig. Maar voor sommige gezinnen is het extra lastig om een goede structuur te bieden waar kinderen zich veilig kunnen voelen.  Bijvoorbeeld wanneer ouders zelf last hebben van een trauma, kampen met financiële problemen of andere problemen hebben. Dan is er soms zoveel stress en onrust dat het niet lukt om structuur aan te brengen in het dagelijks leven. Door chaos en conflicten in huis kunnen kleine problemen steeds groter worden. 

We zien nog te vaak dat hulpverlening te laat op gang komt en dat opvoedvragen worden beantwoord door een breed scala aan gespecialiseerde hulpverleners. Hierdoor zijn er steeds meer mensen bij het gezin betrokken, maar minder mensen die écht naast het gezin staan.  

Wat doet de Gezinsverzorger? 

Een gezinsverzorger kan een gezin dat in de problemen dreigt te komen direct laagdrempelige praktische hulp geven. Door in huis mee te draaien en op te ruimen, eten te koken en samen te eten met de kinderen . Zo krijgen ouders weer grip op hun leven en kunnen kinderen zich weer veilig en geborgen voelen.  

raadsleden_gezinsverzorger
Marjet Woldhuis (100% Groningen) Femke Folkerts (GroenLinks) Els van der Weele (PvdA) Wim Koks (SP)

De gezinsverzorger, ken ik die niet nog ergens van? 

Klopt! Vroeger werden er bijvoorbeeld door de Groene Kruisvereniging vrouwen en meisjes naar gezinnen gestuurd. Tot in de jaren tachtig  werkten er honderdduizenden vrouwen in de gezinszorg. Maar toen gezinnen kleiner werden en het huishouden door allerlei apparaten minder zwaar werd verschoof de focus naar de oudere hulpbehoevenden: hulp bij de huishouding werd wat nu kennen als de thuiszorg. In het kader van efficiency moest de hulp bij de opvoeding voortaan door een andere hulpverlener gedaan worden. 

Maar gaan we nu dan terug naar vroeger?  

Bij de 21ste eeuw hoort een modernere insteek. We weten uit onderzoek hoe belangrijk het is dat er een goede match is tussen de hulpverlener en het gezin. Alleen bij een goede klik kan er een vertrouwensband ontstaan en dat is enorm belangrijk.  

De moderne gezinsverzorger gaat met respect en empathie om met een gezin, ook als deze afwijkend normen en waarden heeft. Ze gaan de opvoeding zeker niet verouderwetsen. Ieder gezin is nu eenmaal anders en dat is helemaal prima. Ouders moeten er echt op kunnen vertrouwen dat de gezinsverzorger náást hen staat. 

Ook weten we steeds meer over de waarde van ervaringsdeskundigen. Iemand die zelf een gezin heeft grootgebracht en daar de nodige hobbels bij heeft ervaren is vaak een veel natuurlijkere steunpilaar voor ouders dan iemand die net uit de schoolbankjes komt.

Wat gaat er nu concreet gebeuren? 

Er zal dit jaar een experiment gaan lopen met zes (betaalde) hulpverleners in gezinnen. Ondertussen lopen er in twee andere Groningse gemeenten soortgelijke proeven.  

De resultaten van de drie projecten gaan we evalueren zodat we bij het nieuwe jeugdhulpsysteem, dat in de zomer van 2022 ingaat, kunnen zorgen voor een optimale uitrol van deze praktische vorm van hulpverlening in de hele gemeente Groningen. Zo zal de hulp er voor multi-probleemgezinnen anders uitzien dan voor stabielere gezinnen waar verder relatief weinig aan de hand is.

Bekijk onze video over de Gezinsverzorger! Afspelen op YouTube