Groene daken moeten bij de aanleg van platte daken het uitgangspunt zijn. Dat vinden Kris van der Veen en Benni Leemhuis van GroenLinks-fractie in de gemeenteraad. Hoewel er in de stad inmiddels 180 groene daken zijn, met een totale oppervlakte die gelijk staat aan 6,5 voetbalvelden is er nog veel terrein te winnen. Steden als Antwerpen, Kopenhagen en Toronto stellen groene daken al verplicht. GroenLinks vraagt nu aan het college van B&W om dat ook in Groningen te doen.
Met de subsidieregeling voor groene daken zijn de laatste jaren mooie resultaten bereikt, maar de aanleg van deze daken komt voor een groot deel voor de rekening van de gemeente zelf, en dit jaar is er sprake van een afname van het aantal en het oppervlakte van aangelegde groene daken. Mede om de Groninger klimaatdoelen te bereiken is volgens GroenLinks de volgende stap het verplichten van groene daken.
Voordelen van Groene daken
De gemeente Groningen heeft al enige tijd een subsidieregeling om groene daken te stimuleren. Op haar website noemt de gemeente de voordelen: “Groene daken fungeren als buffer bij hevige regenval en ze trekken planten, beestjes en vogels aan. Verder werken ze energiebesparend door de warmte in de winter vast te houden en door verkoeling te geven in de zomer. Ook zorgen groene daken voor minder fijnstof.” Op platte daken wordt nu nog meestal de voorkeur gegeven aan milieuvervuilend dakmateriaal, dat geen enkele positieve eigenschap heeft behalve dat het waterdicht is en (in het geval van bitumen) hooguit 10 jaar meegaat en dan als chemisch afval wordt verwerkt.
Voorbeelden uit Antwerpen en Kopenhagen
De stad Antwerpen heeft een half jaar geleden de bouwverordening aangepast met als doel duurzaam en milieuvriendelijk bouwen en verbouwen te stimuleren. Een apart artikel wordt gewijd aan ‘Groendaken’. In dit artikel wordt bepaald dat het verplicht is om bij nieuwbouw, uitbreiding of ingrijpende verbouwing platte daken van gebouwen minimaal aan te leggen als extensief groendak.
De motivatie voor de stad Kopenhagen om groene daken verplicht te stellen kwam voort uit het plan om klimaat-neutraal te worden. Om dat te bereiken meende men in Kopenhagen dat er ambitieuze stappen moesten worden gezet.