Het waren spannende tijden voor de culturele sector. Het afgelopen jaar stond het nieuws bol van de bezuinigingen. Landelijk (waar Noord-Nederlandse Dans en de Citadel het slachtoffer van werden) en ook provinciaal.
De gemeente Groningen bezuinigde niet op cultuur, integendeel, maar mocht wel de scherven bij elkaar vegen.

En uiteindelijk is dat heel goed gelukt. Op Grand Theatre werd door de landelijke overheid 8 ton bezuinigd. Da zou de productiefunctie die ook zo belangrijk is voor veel andere instellingen in de stad helemaal onderuithalen. Uiteindelijk is door een extra bijdrage van de gemeente en inspanningen van zowel Grand als veel anderen de productiefunctie in kleinere vorm instandgehouden en gaat Grand stevige samenwerkingsverbanden aan, vooral met Noorderzon.

Simplon werd stevig gekort en dat was voor Simplon een teleurstelling; het ging net weer goed na een moeilijke periode. Maar tegelijkertijd ziet Simplon ook mogelijkheden voor meer samenwerking en valt er in de bedrijfsvoering nog winst te halen.
Voor de hele popsector geldt dat de Kunstraad mogelijkheden ziet voor meer samenwerking.

Vanuit de GroenLinksfractie werd verder een lans gebroken voor K09 en De Steeg. Voor K09 zag wethouder Istha geen gemeentelijke subsidie meer in het verschiet liggen, maar hij wilde nog wel kijken of het CBK in de ondersteunende sfeer nog iets zou kunnen betekenen.

Voor De Steeg was raadsbreed steun, zo bleek al in de commissievergadering. Wethouder Istha had in de media laten weten dat hij een oplossing voor De Steeg zou zoeken. In de raadsvergadering bleek dat hij dat eerst maar voor twee jaar wilde en voor 25.000 euro per jaar, waar De Steeg nu 35.000 euro krijgt. De rekening voor deze verlaging zal naar verwachting bij de scholen terechtkomen, de afnemers van voorstellingen van De Steeg.
Een motie van GroenLinks om de subsidie te verhogen tot 35.000 euro en voor vier jaar vast te leggen, haalde het niet.

Met het vaststellen van deze cultuurnota zijn we er nog niet; veel instellingen moeten op zoek naar nieuwe samenwerkingsverbanden en inkomenstenbronnen. In 2015 loopt het 200-banenplan af, de instellingen die gebruik maken van een dergelijke baan moeten die mogelijk zelf helemaal gaan betalen.
Afgesproken is dat de raad en het college uiterlijk over twee jaar uitgebreid gaan stilstaan bij de stand van zaken is in de cultuursector.

Meer informatie over de cultuurnota is te vinden op: http://gemeente.groningen.nl/cultuursubsidie/cultuurnota-2013-2016/

Het advies van de Kunstraad is te vinden op: http://www.kunstraadgroningen.nl/actueel/archief/downloads/Advies_Gemeentelijke_Cultuurnota_2012.pdf