De gemeente mag experimenteren met de sociale zekerheid. Zo mogen bijstandsgerechtigden een groter deel van hun inkomsten houden en krijgen ze minder verplichtingen opgelegd. GroenLinks wethouder Mattias Gijsbertsen heeft hierover, samen met Tilburg, Utrecht en Wageningen, meer dan een jaar onderhandeld met staatssecretaris Jetta Klijnsma. 

“Dit is een belangrijke stap," aldus Gijsbertsen. “We willen dat mensen met een uitkering gestimuleerd worden om in zichzelf te investeren, en met minder controles en beperkingen te maken krijgen. Daarmee denken we uitstroom naar werk, participatie en welzijn te kunnen bevorderen.”

Het college van B&W in Groningen gaat onderzoeken of en hoe een zinvol lokaal experiment kan worden vormgegeven binnen de door het Rijk gestelde voorwaarden. Daarbij gaat het college in gesprek met de Rijks Universiteit Groningen, bijstandsgerechtigden en maakt het een onderzoeksplan en een uitvoeringsplan. Bij een positief oordeel wordt het experiment dit jaar nog voorgelegd aan de gemeenteraad.