Wanneer je op bezoek gaat bij de Sociale Dienst of de GKB aan het Harm Buiterplein doe je dat niet om eens gezellig koffie te komen drinken. En zelfs als dat al je bedoeling was kom je lelijk op de koffie, want de beschikbaarheid van koffie of thee  is geen onderdeel van de dienstverlening. GroenLinks raadslid Glimina Chakor vindt dat niet erg gastvrij: “Vorige week spraken we in de raadscommissie over het inkomensdienstverleningsplan. Een prachtig plan waarin wordt uitgesproken dat niet de regels leidend moeten zijn, maar de mens erachter. Daarbij kunnen kleine dingen als het schenken van een kop koffie het verschil maken.”

Uitgangspunt van het plan is vertrouwen en het leveren van maatwerk. Dat maatwerk kan wel eens wringen met wat moet van de wet. Het is soms nodig om buiten de gebruikelijke kaders te gaan om oplossingen te bieden die passen bij de persoonlijke situatie van de klant. Ook is voor GroenLinks belangrijk dat de hulp laagdrempelig en toegankelijk is. Voor een deel wordt dat gerealiseerd door een grotere inzet op de digitale bereikbaarheid. Er komt een Webportaal waar klanten hun diensten kunnen aanvragen en waar ze wijzigingen makkelijk kunnen doorgeven. Chakor: “Voor de  klant die  zelf veel online  kan regelen is dit heel positief omdat hij via ‘MijnGKB’ zijn zaken kan  regelen. Maar er zijn ook klanten die digibeet, analfabeet en laaggeletterd zijn en dan is het belangrijk dat ook zij op een passende manier hulp krijgen. Dat zal dan toch echt face to face moeten zijn”.

Ondanks de vele goede voornemens in het dienstverleningsplan zal het toch niet altijd lukken om het gevoel van verplichtingen bij de klant weg te nemen. Wel kan de gemeente zich maximaal inspannen om er voor te zorgen dat deze zich gehoord, gezien en welkom voelt. Aan wethouder Mattias Gijsbertsen zal het niet liggen. Deze heeft positief gereageerd op het verzoek van Glimina Chakor en beloofd dat de klanten van Sozawe en de GKB in de toekomst kunnen genieten van een bak koffie of thee!