Alle Groninger kinderen uit minimagezinnen kunnen straks deelnemen aan muziekles en sport, zo maakte de gemeente vandaag bekend. "Daar zijn wij blij mee", zeggen Carine Bloemhoff (PvdA) en Glimina Chakor (GroenLinks). "We hebben er hard voor gestreden om extra rijksgeld volledig naar kinderen in armoede te laten gaan." 

Een paar cijfers. In onze stad groeien 5500 kinderen op in armoede. Dat is één op de vijf. Het aantal minimahuishoudens bedraagt al jaren zo’n 17.000. Bijna de helft hiervan heeft al vijf jaar of langer een laag inkomen. Groningen doet veel aan armoedebestrijding en loopt hiermee zelfs landelijk voorop. Een deel van de maatregelen richt zich op kinderen.

Ontwikkelen
"We hadden al een kindpakket", legt Bloemhoff uit. "Daarmee nemen we armoede in gezinnen niet weg, maar bieden we kinderen wel mogelijkheden om zich te ontwikkelen, zodat zij niet op achterstand komen te staan." Chakor: "Probleem tot nu toe is dat we niet iedereen weten te bereiken. Met deze extra impuls van 1,1 miljoen hopen we dat wel te kunnen."

Alle Groninger kinderen kunnen straks dus deelnemen aan sport en cultuur, maar er gebeurt meer. Zij krijgen leermiddelen die noodzakelijk zijn voor school. Verder starten alle scholieren die dat nodig hebben de schooldag met een gezond ontbijt en bieden scholen voldoende fruit aan.

In de aanpak is maatwerk een belangrijk onderdeel. In overleg met ouders en kinderen wordt gekeken waaraan behoefte is. Zo kan via het zogenaamde MaatwerkKindbudget de eigen bijdrage voor de peuteropvang worden gecompenseerd. Chakor: "We zijn blij met de inzet, ze bieden de kinderen de mogelijkheid om te groeien en mee te doen en in combinatie met onderwijs kan dit een stap zijn om uit de armoede te komen."

Aanpak in wijken
Omdat armoede zich in een aantal stadswijken concentreert komt er ook een gebiedsgerichte aanpak. Zo worden in Selwerd zo veel mogelijk kinderen en ouders verleid tot een gezonde leefstijl. In Lewenborg kunnen leerlingen langer naar school dat dan als een soort tweede huis fungeert. Zij kunnen hier huiswerk en andere activiteiten doen.
 
De PvdA en GroenLinks hebben in december aangegeven dat de gemeente snel met plannen moet komen voor de besteding van de extra rijksmiddelen voor kinderen in armoede. Bloemhoff: "Rond dezelfde tijd hebben we een conferentie rond kinderen in armoede georganiseerd, om te kijken aan welk ondersteuning precies behoefte is. De uitkomsten daarvan zien we nu terug in deze nieuwe maatregelen."
 
Spiraal doorbreken
Met deze nieuwe en bestaande plannen bestrijdt de gemeente niet de oorzaken van armoede. Daarvoor zijn andere maatregelen. "We zetten vol in op extra banen en doen er veel aan mensen te activeren", vertelt Bloemhoff. "Ook is er begeleiding en hulp in het verminderen en voorkomen van schulden. Met deze maatregelen voor kinderen willen we de spiraal van armoede die vaak van generatie op generatie gaat doorbreken."
 

OOG-tv maakte bovenstaande reportage Afspelen op YouTube