De diepenring was ooit het centrum van de Groningse economie. Langs de kades stond het vol met pakhuizen, scheepswerven en bierbrouwerijen en op het water was het druk met schepen. Vorige eeuw werd de handel minder belangrijk en werden schepen langzaam vervangen door verkeer. Met de invoering van het Verkeerscirculatieplan in 1977 werd de diepenring een rondweg: auto’s zouden niet langer dóór maar óm de binnenstad rijden. 

Vijftig jaar later is de diepenring dat nog altijd: een rondweg. En dat is wat GroenLinks betreft niet langer nodig. GroenLinks wil dat de diepenring een nieuwe functie krijgt: dat van groene verblijfsruimte. 

De coronacrisis heeft ons geleerd dat bereikbaar groen belangrijker is dan ooit. Uit de enquêtes van vóór de coronacrisis bleek al dat inwoners van de binnenstad en omliggende wijken zwaar ontevreden zijn over de inrichting van de openbare ruimte en de nabijheid van groen. De drukte in het Noorderplantsoen en andere verblijfsruimten doen vermoeden dat de noodzaak voor verblijven in het groen alleen maar is toegenomen.

En de beste kans daarvoor ligt in onze ogen op de diepenring. Sterker nog, de gemeente ziet dat zelf ook. Op sommige plekken wordt zelfs al hard gewerkt. Zo wordt volgend jaar Dudok aan het Diep opgeleverd en wordt bijna begonnen aan het vergroenen van het plein van de Stadsschouwburg. 

Maar ook in veel verschillende toekomstplannen wordt gesproken over de diepenring. In de nieuwe mobiliteitsvisie staat dat de diepenring niet langer een rondweg hoeft te zijn. In de watervisie staat dat het water in de diepenring wordt verbeterd tot zwemwaterkwaliteit. In de groenplannen staat dat de ontbrekende groene schakels in de diepenring zullen worden aangelegd. En zo zijn er nog meer toekomstplannen die je hier kunt lezen

In andere woorden: niets staat ons nog in de weg om de diepenring te transformeren van rondweg tot groene verblijfsruimte voor iedereen. Maar wat ons betreft is het dan wel verstandig om dat niet in losse projecten te doen, maar vanuit één toekomstbeeld. Wij vragen daarom aan het gemeentebestuur om een integrale visie voor de diepenring te maken.

We horen graag wat jij ervan vindt: laat hier je reactie achter: