Vorige week publiceerde de Ukrant een enquête waaruit bleek dat 86% van de vrouwen die de vragenlijst hadden ingevuld te maken hebben gehad met straatintimidatie en dat zij bepaalde plekken in de stad of groepen jongens vermijden en hun gedrag aanpassen. In de meeste gevallen ging het hier om intimidatie in parken en uitgaansgebieden, oftewel, intimidatie in de openbare ruimte.

“Lastiggevallen worden op straat is voor veel vrouwen, waaronder ikzelf, een soort fact-of-life,” volgens fractievoorzitter  Mirjam Wijnja. “Het komt zo vaak voor dat het erbij begint te horen. Dat is onacceptabel en daarom willen we weten wat voor middelen de gemeente heeft om dit aan te pakken en daarmee één, brede en doelgerichte aanpak in gang zetten.”

Wil jij met ons meedenken over hoe we dit kunnen aanpakken, heb je een idee of een opmerking? Vul dan het formulier onderaan de pagina in!

Het probleem kent al een langere geschiedenis in Groningen en er zijn ook initiatieven om het tegen te gaan. Zo proberen de Nachtraad en het Instagramaccount @catcallsofgrunn continu aandacht te vestigen op de onveilige situaties die zich op straat voordoen. In andere grote steden in Nederland zijn er verschillende maatregelen getroffen. In Amsterdam wordt intimidatie aangepakt als een verstoring van de openbare orde en in Arnhem wordt er op locaties waar veel intimidatie gemeld wordt extra toezicht ingezet. De partijen zien graag vergelijkbare maatregelen in Groningen.

Yaneth Menger (100% Groningen) kijkt uit naar een Groningen zonder straatintimidatie. “Wat straatintimidatie met je doet kan echt een grote impact op je hebben waar je lange tijd last van kan houden. De meest ranzige dingen worden er tegen je gezegd en soms lopen dit soort gasten met je mee of achter je aan. Dat past niet bij het karakter van Groningen. Dat moet zo gauw mogelijk ophouden.

PronkjewailPod

Luister naar Pronkjewail en laat je reactie achter!

In deze podcastaflevering gaat Elte in gesprek met Roos de Boer (de activiste achter van het Instagramaccount @catcallsofgrunn) en Mirjam Wijnja (fractievoorzitter van GroenLinks Groningen) over wat straatintimidatie is, wat de oorzaak is en wat de maatschappelijke en politieke oplossingen hiervoor zijn. Het herwinnen van de openbare ruimte betekent immers ook dat we ons er veilig kunnen voelen.

Via het formulier hieronder kan je jouw input achterlaten en blijf je op de hoogte van wat we gaan doen om straatintimidatie aan te pakken!