In 2016 zei Michelle Obama tijdens de Clintoncampagne nog 'When they go low, we go high'.  Toen een bevlogen, strijdbare uitspraak, nu zouden we haar misschien wel kenmerken als naïef. Het beschermen van onze democratische cultuur en onze instituties is sindsdien steeds pregnanter aan de orde. Maar hoe beschermen we ons tegen antidemocratische bewegingen die debatdeelnemers de mond proberen te snoeren, te intimideren, die feiten niet respecteren en de democratische instituties belachelijk maken, en soms zelfs letterlijk bestormen? 

In zijn boek On Tyranny geeft hoogleraar Geschiedenis en publieke zaken, Timothy Snyder, 20 manieren waarop democraten hun democratie kunnen beschermen tegen anti-democraten.

On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century by Timothy Snyder 

Helaas is het beschermen van de democratische cultuur en instituties niet alleen in de VS aan de orde, maar ook bij ons in Nederland. Binnen het Nederlandse parlement worden eveneens volksvertegenwoordigers bedreigd en geïntimideerd, onder meer door andere volksvertegenwoordigers. Politieke partijen worden gefinancierd door buitenlandse organisaties die belang hebben bij het uit balans brengen van onze democratie door het verspreiden van nepnieuws, het verstoren van het democratisch proces.

We zullen het gesprek aangaan over de bescherming van onze democratische cultuur en onze instituties met Marc Pauly, docent en onderzoeker aan de faculteit Wijsbegeerte  van de RUG. Marc doet onderzoek naar nieuwe vormen van democratische vertegenwoordiging en burgerparticipatie. Hij zal ingaan op hoe we ons democratische systeem kunnen versterken, maar ook hoe we nieuwe verbindingen met elkaar zullen moeten aangaan om polarisatie tegen te gaan. Robert Lagestee heeft ervaring opgedaan met campagne voeren in de VS. Robert schetst voor ons de tactieken van de altright om het democratisch proces naar hun hand te zetten. Onze wethouder Isabelle Diks neemt na 28 jaar afscheid van de actieve politiek en kijkt terug op de veranderingen in het publieke debat. Tegenwoordig zul je je ook moeten beschermen tegen aanvallen op je persoon en zelfs je familie.

Het belooft een geanimeerd en interessant gesprek te worden en we hopen van harte dat je met ons mee komt praten op 9 juni!