In 2016 zei Michelle Obama tijdens de Clintoncampagne nog 'When they go low, we go high'.  Toen een bevlogen strijdbare uitspraak, nu zouden we het misschien wel kenmerken als naïef. Het beschermen van onze democratische cultuur en onze instituties is steeds pregnanter aan de orde. Maar hoe beschermen we ons tegen antidemocratische bewegingen die debatdeelnemers de mond proberen te snoeren, te intimideren, die feiten niet respecteren en de democratische instituties belachelijk maken, en soms zelfs letterlijk bestormen.  Hoe stellen we ons teweer tegen deze tendensen?

In zijn boek On Tyranny geeft hoogleraar Geschiedenis en publieke zaken, Timothy Snyder, 20 manieren waarop democraten hun democratie kunnen beschermen tegen anti-democraten.

On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century by Timothy Snyder 

Helaas is het beschermen van onze democratische cultuur en instituties niet alleen in de VS nodig, maar ook bij ons in Nederland. Binnen het Nederlandse parlement worden hedentendage ook volksvertegenwoordigers bedreigd en geïntimideerd door andere volksvertegenwoordigers van met name FvD. Politieke partijen worden gefinancierd door buitenlandse organisaties die belang hebben bij het uit balans brengen van onze democratie door het verspreiden van nepnieuws, het verstoren van het democratisch proces.

We willen het gesprek aangaan over de bescherming van onze democratische cultuur en onze instituties met Marc Pauly, docent en onderzoeker aan de faculteit Wijsbegeerte  van de RUG. Marc doet onderzoek naar nieuwe vormen van democratische vertegenwoordiging en burgerparticipatie.

Zodat we kunnen inschatten hoeveel mensen er komen zou het fijn zijn als je aanmeld.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.