Kort geleden overleed Grietje Pasma. Veel aandacht aan haar actieve leven, met name rond de 4-mijl is in de publiciteit daaraan besteed. Velen weten echter niet dat zij van 1981-1983 raadslid was voor één van de voorlopers van GroenLinks. Henri Dijksterhuis haalt herinneringen op.

Ik kreeg een appje of ik Grietje in de krant had gezien. Nee dus. Het typeert haar denk ik dat het eerste wat ik mij afvroeg was met welk initiatief of met welke activiteit ze nu weer bezig was. Pas in tweede instantie dacht ik "ze zal toch niet zijn overleden?" Maar dat was helaas wel zo. 

Grietje: direct, resultaatgericht, concreet, zakelijk. 

Begin jaren zeventig in de PPR leerde ik haar kennen. Begin jaren tachtig werd zij lid van de steunfractie toen ik in de stad gemeenteraadslid was. De eerste concrete herinnering die me na de schok door het nieuws te binnen schoot was haar stellige opvatting dat ik bij de algemene beschouwingen en bij andere grote onderwerpen mijn bijdrage in de raad van te voren op papier moest zetten, iets wat ik nooit deed, ik sprak altijd vanuit aantekeningen die ik had gemaakt. Het zou voor de journalisten gemakkelijker zijn en bovendien was er dan ook minder kans dat iets verkeerd in de krant zou komen waren de argumenten. Het was het soort van zorgvuldig aandacht geven aan dingen die niet zo in het oog springen, een benadering die ik ook zag in een filmpje op TV-Noord bij een 4 Mijl in de afgelopen jaren, oog voor allerlei zogenaamde 'details', die vaak belangrijk kunnen zijn. Toen ik in Haarlem ging werken werd zij mijn opvolger in de gemeenteraad.

Een tweede herinnering die bij mij naar voren springt was haar commentaar op Studio Sport. Als ik, voetballiefhebber in de jaren negentig, na een thuiswedstrijd van onze FC weer eens langs haar ging was het niet één keer maar ettelijke keren dat ze fulmineerde dat Studio Sport VEEL TE VEEL voetbal liet zien en VEEL TE WEINIG andere sporten, waaronder basketbal. Dat Grietje helemaal voor de sport en voor de breedtesport ging heeft Groningen en heeft de wereld geweten. Vreemd dat ze er opeens niet meer is. Tenminste niet lijfelijk in ons midden. Bij de komende 4 Mijl zal haar naam weer veel worden genoemd, dat staat nu wel vast.

- Henri Dijksterhuis

Hieronder artikelen over het soort dingen die in haar werk als raadslid de publiciteit haalden: