Tijdens de allereerste officiele raadscommissie van de nieuwe Gemeente Groningen waren er meteen twee woordvoeringen voor het nieuwe GroenLinks-raadslid Lieke Schoutens.

Lieke heeft in haar portefeuille zowel wonen als de aardbevingsproblematiek en versterkingsoperatie. Tijdens de commissie stelde ze, mede namens de fracties van PvdA, SP, D66, CU en S&O, vragen over de recente ontwikkelingen rond de versterkingsoperatie van de Fazanthof in Ten Boer. Ze vroeg opheldering over de onstane situatie en wilde ook weten van de wethouder wat hij gaat doen om de bewoners te steunen.

Ook voerde ze het woord over de onwenselijke ontwikkelingen bij het Pythagorascomplex: "Mijn fractie is van mening dat slecht gedrag niet beloond moet worden. Een ontwikkelaar die geen rekening houdt met omwonenden en weinig bereidheid toont compromissen te sluiten zou niet door de gemeente met een grote som geld afgekocht moeten worden. Een stevige houding van de gemeente is in deze situatie wel op zijn plek: De kans is groot dat de projectontwikkelaar een nieuw bouwplan zal indienen. We willen het college vragen om een dergelijke aanvraag te beoordelen binnen strikte grenzen die het bestemmingsplan aangeeft en dus verzoeken om afwijking van de bestemmingsplangrenzen en -regels nadrukkelijk niet te honoreren."

Lieke stelde net als veel andere fracties voor om te zoeken naar mediation. De wethouder zegde toe te zullen zoeken naar een bemiddelaar.