GroenLinks is een van de eerste politieke partijen die de ernst van de aardbevingsproblematiek inzag en begreep dat een radicale koerswijziging nodig was. Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft zich in Den Haag keer op keer hard gemaakt voor reductie van de gaswinning en een goede schadeafhandeling.

We gaan er nu voor zorgen dat de aardgaswinning zo snel mogelijk naar nul gaat. GroenLinks zal er scherp op letten dat hiertoe alle denkbare middelen worden ingezet. Wij vinden: hoe sneller naar nul kuub, hoe beter!

Toch geeft de afbouw van de gaswinning voorlopig nog geen garantie op veiligheid. Wij willen daarom dat er wordt doorgegaan met de versterking van woningen en andere gebouwen in Groningen. Sowieso moeten alle scholen in het bevingsgebied zo snel mogelijk aardbevingsbestendig zijn.

Bij de versterking van Groningen spelen lokale overheden een hoofdrol, zonder dat de rijksoverheid haar verantwoordelijkheid afschuift. De directe schadeafhandeling en de ondersteuning van inwoners die te maken hebben met complexe situaties van schade, herstel en versterking dienen volledig in publieke handen te zijn.