De desastreuze gevolgen van jarenlang liberaal woningmarktbeleid van de centrale overheid zijn indringend zichtbaar geworden: woningen in de steden zijn alleen nog maar betaalbaar voor de rijken, de armen worden verdreven naar verpauperende achterbuurten en buiten de stad, senioren en jongeren kunnen in de stad geen woning meer vinden en er zijn geen woningen beschikbaar voor mensen die plotseling op straat komen te staan. De woningmarkt is meer en meer een investeringsmogelijkheid geworden, met hoge rendementen voor investeerders en bouwers. De volkshuisvestingsdoelstelling lijkt verdwenen.

Dus voeren de eerstvolgende keer HET GESPREK hierover. Zaken die aan de orde komen zijn: hoe heeft het zo ver kunnen komen, wat kunnen en moeten de centrale overheid en de gemeentelijke bestuurders doen om het tij te keren? Hoe kunnen we het aanbod aan goede, goedkope woningen voor starters, senioren (met een toenemende zorgvraag) en mensen met een minimuminkomen verhogen? Welke mogelijkheden zijn er voor de nieuw opkomende wooncoöperaties van inwoners? Waar liggen de mogelijkheden voor de lokale overheid om sturing en invloed uit te oefenen? Hoe voorkomen we het ontstaan van nieuwe wijken met slechte voorzieningen en niet-duurzame woningen?

Op 22 oktober, 20 uur voeren we Het Gesprek hierover in de digitale ruimte van GroenLinks. m.m.v. van onder meer Pieter Bregman (directeur Nijestee) en een makelaar.

Kijk het Gesprek hier terug Afspelen op YouTube