Armoede is anno 2020 nog steeds een belangrijk thema en probleem in onze hoog ontwikkelde samenleving. Voedselbanken floreren als nooit tevoren, veel burgers zijn verwikkeld geraakt in lastige schuldenproblematiek en uit onderzoek blijkt keer op keer dat armoede nog steeds overgaat van generatie op generatie. Hoe komt het dat armoede zo hardnekkig is?

We willen het gesprek aangaan over de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen voor armoede. We gaan dit doen met Jan Dirk Gardenier van CAB Groningen. Jan Dirk is directeur van dit onderzoeksbureau. Hij heeft de laatste jaren zijn methode van onderzoek verschoven van kwantitatief onderzoek naar een antropologische invalshoek. Hierin staat het kijken naar armoede en het samenspel van relaties en interacties tussen mensen en tussen mensen en instituties centraal. Ralf Embrechts, die mede aan de wieg heeft gestaan van de succesvolle beweging Quiet, zal in een reactie de visie van Quiet op armoede en armoedebestrijding schetsen. Hij legt deze naast de analyse en aanbevelingen van Gardenier. Vervolgens kan het gesprek over armoede en armoedebeleid op gang komen met o.a. raadslid Nick Nieuwenhuijsen. De vragen waarover we ons gaan buigen zijn: wat is er nodig om armoede effectief te bestrijden, wat doet de politiek op dit gebied en wie of wat moet het gat tussen politiek beleid en noodzakelijk beleid overbruggen?

Aanmelden mogelijk tot woensdagavond 20 januari via het onderstaande formulier. Donderdag zelf ontvang je dan een inloglink.